Στην Επιτροπή Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη αλλαγών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα, η οποία πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στην Αίθουσα 223 της Βουλής την πρώτη της συνεδρίαση, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στόχος είναι να διατυπώσουμε, μαζί με την κοινωνία, ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Έκανε επίσης λόγο για ανοιχτή κρίση της δημοκρατίας.

Ads

Στην εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που διανύει η χώρα μας επιβάλλει το καθήκον να ανοίξουμε με συντεταγμένο τρόπο και σε όλο το εύρος της μία μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό και θεσμικό εποικοδόμημα».
 
«Με πρόσχημα ή με αφορμή την οικονομική κρίση, η πολιτική και η δημοκρατία υποχώρησαν τόσο πολύ, ώστε σήμερα να αμφισβητείται ακόμα και η πρωτογενής πολιτική βούληση του ελληνικού κράτους να αποφασίζει αυτόνομα για κρίσιμα εθνικά στρατηγικά ζητήματα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «αμφισβητείται η ίδια η κυριαρχία του κράτους που, σε συνάρτηση με την υποχώρηση της δημοκρατίας, συνιστά το ευρύτερο έλλειμμα λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας».
 
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως ετοιμάζεται να «συνταγματοποιήσει το μνημόνιο». «Ετοιμάζονται να “συνταγματοποιήσουν” το μνημόνιο, δηλαδή να “συνταγματοποιήσουν” την πλήρη καταστροφή του κοινωνικού κράτους και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από την οικονομική διαπλοκή, ξένη και ντόπια», υπογράμμισε.
 
«Προφανώς», συνέχισε, «εμείς, οι λαϊκές δυνάμεις, η ίδια η κοινωνία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Προφανώς και δεν θα τους αφήσουμε. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους αφήσουμε».
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η οικονομική κρίση και οι ασκούμενες πολιτικές διαχείρισής της «έχουν οδηγήσει σε ανοιχτή κρίση της δημοκρατίας και ταυτόχρονα σε γενικευμένη κρίση αναγνώρισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων».
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επίσης την «πολιτική της βίαιης αναδιάρθρωσης που επιχειρείται σε βάρος των δυνάμεων εργασίας», αναφέροντας πως πρόκειται για «μία πολιτική που φέρει έντονα το βάρος της καταστολής». Παρατήρησε παράλληλα πως σήμερα στην Ελλάδα προβάλλει «ένα κράμα ακροδεξιού δογματισμού, νεοφιλελεύθερου φανατισμού και  θεσμικού αναλφαβητισμού».
 
Τέλος, ανέφερε πως έχει θεμελιωθεί ήδη μια ισχυρή βάση ιδεολογικών αρχών που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Στην υπεράσπιση και περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βουλιμία της συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης κάθε έννοιας «δημοσίου» ή δημόσιου χώρου.
  • Στην εκ νέου επιβολή της δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, εκεί που τα τρία τελευταία χρόνια κορυφώνεται η πιο αντιδραστική επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και η οποία φέρνει την ελληνική κοινωνία δεκαετίες πίσω, αλλά βρίσκεται και σε αντίθεση με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο.
  • Στην υπεράσπιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών από τη διαρκή επέκταση των ορίων εξουσίας της οικονομικής ιδιωτικής εξουσίας.

Ως προς τη συγκρότηση της επιτροπή εργασίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως στόχος είναι «να λειτουργήσει ως ευρεία επιτροπή της Αριστεράς, του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ή σημερινής κομματικής απόχρωσης».
 
«Η ομάδα αυτή», πρόσθεσε, «θα έχει επιτύχει στην αποστολή της όταν στις ιδέες, στις προτάσεις, στο σχέδιό της θα συγχωνεύεται η επιστημονική επάρκεια με την καθημερινή κοινωνική αγωνία των απλών ανθρώπων».
 
Το συντονισμό της επιτροπής αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος που έδωσε το παρών στη σημερινή συνεδρίαση και υπογράμμισε ότι «όσο καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, τόσο δραστικοί πρέπει να είναι και οι διαρθρωτικοί, θεσμικοί και πολιτικοί μετασχηματισμοί». Ανέφερε ακόμη ότι «επειδή πια ο δημόσιος βίος πορεύεται με το νόμο της αδράνειας πρέπει αποφασιστικά να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρεία και αναθεωρητική διαδικασία στα όρια της συντακτικής εθνοσυνέλευσης όπως θα λέγαμε άλλοτε».