Από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισαν από κοινού ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου, «να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας της απεργίας των ιατρών του Ιδρύματος». Τη συνέχιση της κατάληψης του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν οι γιατροί.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, το μέτρο θα ισχύσει έως την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), αρχές Ιουνίου και θα θεσμοθετηθεί με προσθήκη στο Νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι το ΙΚΑ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών, ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος τόνισε ότι θα εισηγηθεί η αμοιβή τους να είναι 10 με 15 ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και του Διοικητή του ΙΚΑ με τους εκπροσώπους των γιατρών που έχουν κάνει από χθες κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, καθώς οι γιατροί επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Ads

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα συνεχισθεί και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθεί στην Ολομέλεια, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται ότι οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των ιατρικών συλλόγων, που βρίσκονται στο ισόγειο του υπουργείου υγείας, και αποφασίσθηκε η συνέχιση της κατάληψης. Αύριο στις 9:00 θα δοθεί από τους γιατρούς συνέντευξη Τύπου στο χώρο της κατάληψης. Οι γιατροί κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό από την πλευρά του υπουργείου, δηλώνοντας ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους.

Aύριο οι γιατροί θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία, ενώ οι γιατροί των περιφερειακών νοσοκομείων θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ.

Από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν με 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Πετράς, η λίστα αναμονής στο ΙΚΑ για μια εξέταση αίματος είναι από 45 ημέρες έως 2 μήνες. Οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 1600, και με το νομοσχέδιο θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος.

«Πραγματικά το είδαμε και αυτό», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην κατάληψη του Υπουργείου Υγείας από γιατρούς και σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτά, με τους γιατρούς να μη δέχονται να μιλήσουν με τον υφυπουργό Μιχ. Τιμοσίδη και τους γενικούς γραμματείς, αλλά να πιέζουν τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να φύγει από τη Βουλή για να συζητήσει μαζί τους στο υπουργείο και μάλιστα με την προϋπόθεση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υγεία, είναι «έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία».

«Κάτι τέτοιο απαξιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες της διαβούλευσης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αποσυρθεί «και μάλιστα όταν ο κ. Λοβέρδος έχει εξηγήσει ότι δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και πως αντίθετα, το νομοσχέδιο δίνει λύσεις, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

«Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι έχουμε υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που συνάδει στη δημοκρατία και τρόπο που αντιστοιχεί στην υπευθυνότητα του λειτουργήματός μας»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.