“Δυστυχώς είναι αλήθεια πως η ΝΔ υιοθετεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής και δεν είναι η πρώτη φορά” δηλώνει στο tvxs.gr η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσαν 85 βουλευτές της ΝΔ και η οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. “Η ΝΔ θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο, δεν μπορεί να κυβερνά με φασιστικές ψήφους” τονίζει. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Ads

Υπενθυμίζεται πως 85 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν τροπολογία η οποία προβλέπει πως σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές θα μπορούν να εισάγονται “μόνο όσοι είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια”. Η εν λόγω πρόταση έχει την υποστήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους. 

Την τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Μ. Βορίδης και Σ. Βούλτεψη, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Θ. Μπούρας (πρώτος υπογράφων), οι βουλευτές Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μιχελάκης, ο Β. Πολύδωρας, ο Ν. Κακλαμάνης, ο Π. Παυλόπουλος, ο Άδ. Γεωργιάδης κ.ά.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με ανακοινώσεις εξέφρασαν την κατηγορηματική διαφωνία τους με την εν λόγω πρόταση. Εξάλλου η “προϋπόθεση του ελληνικού γένους” έχει κριθεί στο παρελθόν ως αντισυνταγματική. Το ελληνικό γένος απαιτείται μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και για κανένα άλλο αξίωμα. 

Ads

“Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ”, τονίζει στο tvxs.gr η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και προσθέτει: “μας γυρίζουν σε μεσαιωνικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις”. “Από τη στιγμή που κάποιος έχει την ιθαγένεια, τι σημαίνει ελληνικό γένος;”, διερωτάται και σημειώνει πως “αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί με όρους νεοτερικότητας”. 

Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της επιχαίρει για την τροπολογία. “Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ υιοθετεί ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει πως όσο και να κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο η Χρυσή στην εθνικοφροσύνη και την πατριδοκαπηλία θα βρίσκεται βήματα μπροστά”, επισημαίνει η Μαρία Γιαννακάκη. 

Όπως τονίζει θα είναι “παγκόσμια πρωτοτυπία να περάσει ένας συντηρητικός και οπισθοδρομικός νόμος με φασιστικές ψήφους”.  “Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση πως δεν μπορεί να κυβερνά και να περνά νομοσχέδια πότε με ψήφους δικές μας και πότε με ψήφους της Χρυσής Αυγής”, προσθέτει. 

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την ελπίδα πως η τροπολογία παρά τη στήριξη της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα περάσει. Πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ έχουν εκφραστεί αρνητικά για την πρόταση που κατέθεσαν οι 85 συνάδελφοί τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι θα πράξουν τελικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. 

“Η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να επιβιώσει για το καλό της χώρας αλλά πρέπει να επιβιώσει ως μια κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ευθύνης που σέβεται τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της. Η ΝΔ πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο”, δηλώνει η κ. Γιαννακάκη και προσθέτει: 

“Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαμηνύουμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε η ΝΔ να κυβερνά με ψήφους της Χρυσής Αυγής”. 

Σχετικά με το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διαμηνύει πως “υπό το πρίσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε κατάργηση των άρθρων”. “Έχουμε πει πως δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά αλλαγή του νόμου Ραγκούση”, τονίζει.

Σημειώνεται πως οι βουλευτές της ΝΔ σε συνεργασία με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μπλόκαραν και τη διάταξη του Αντώνη Ρουπακιώτη με την οποία θα δινόταν το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναψηλαφήσουν υποθέσεις αστικού χαρακτήρα ύστερα από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου “Κώδικας Ναρκωτικών” υπερψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πλέον θα ακολουθήσει η διαδικασία στην Ολομέλεια.