Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας πριν λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν δεν το κάνει, θα τεθεί σε κίνδυνο αυτή η υποστήριξη.

Ads

«Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση (για την καταβολή της βοήθειας) σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική , όσο και αρνητική», δήλωσε.

«Η τελική κατάληξη για το μηχανισμό στήριξης εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια το αυστηρό πρόγραμμα μέτρων εξοικονόμησης που έχει ξεκινήσει. Αυτό κατέστησα σαφές στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας», είπε ο Σόιμπλε.

Η Γερμανία θα μπορούσε να πει όχι στο αίτημα βοήθειας προς την Ελλάδα, αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τα προσεχή έτη μια «απαραίτητα αυστηρή πολιτική», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ads

«Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε απόψε, σε δηλώσεις του στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF.

«Δεν έχει διόλου συμφωνηθεί η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη. Δεν υπογράφουμε λευκή επιταγή», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξει βοήθεια, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος».

Η υποστήριξη της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση προς τα μέλη της, εάν θέλει να προλάβει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στη Journal Du Dimanche.

Η απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ένα «κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης αυστηρότητας», είπε. «Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε (τη ζώνη του ευρώ). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αυστηροί, και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τα αποτελέσματα. Δεν θα αποδεσμεύσουμε το σύνολο του ποσού αμέσως. Θα προχωρήσουμε με βάση τις ανάγκες και, σε περίπτωση στάσης πληρωμών, θα πατήσουμε αμέσως το φρένο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρίας στον κόσμο, της γερμανικής Munich Re, Νικολάους φον Μπόμχαρντ,σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt, εξέφρασε ικανοποίηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του στο τέλος της συνάντησης με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Κάν, στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης.

Διαβάστε επίσης: Στρος Καν: Μη δαιμονοποιείτε το ΔΝΤ