Στην 5η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Πράσινων Αυτοδιοικητικών που ολοκληρώνεται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, συμμετείχαν και οι Έλληνες, Οικολόγοι Πράσινοι, εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί. Ιδού η θέση των Γερμανών Πρασίνων για το ελληνικό χρέος.

Ads

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ράινχαρντ Μπυτικόφερ (Reinhard Buetikofer), επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων ευρωβουλευτών, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι Γερμανοί έχουν λάθος εικόνα για την Ελλάδα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το έλλειμμα της Ελλάδας έχει περιοριστεί όσο καμιάς άλλης χώρας. Τα επόμενα 10 χρόνια φαίνεται να έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Το πακέτο περικοπών ξεπερνάει τις δυνατότητες της χώρας. Επιπλέον μέτρα, θα είναι καταστροφικά Είμαστε αντίθετοι σε περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Παρόλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα -το πικρό φάρμακο πρέπει να το καταπιεί.

Ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο εξακολουθεί να υφίσταται για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί Πράσινοι βλέπουν αρνητικά την ώθηση της Ελλάδας σε πτώχευσης της Ελλάδας και αποχώρηση από την ευρωζώνη. Πρέπει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Γι΄ αυτό και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των εθνικιστικών προκαταλήψεων των Γερμανών.

Ads

Οι Πράσινοι θέλουν συνεργασία και όχι διενέξεις. Χρειάζεται μια νέα στρατηγική οικονομικού συντονισμού μέσα στην ευρωζώνη. Λάθη έγιναν κι από τις χώρες που είχαν περίσσευμα. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση και αυτό το προσφέρει το Green New Deal».

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστούμε τους Γερμανούς Πράσινους για την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, που ξεκίνησε πέρυσι με την πρόταση της Έκθεσης Giegold για έκδοση ευρωομολόγων και έφθασε μέχρι την καμπάνια προς τους Γερμανούς πολίτες για διακοπές στη χώρα μας. Αντίθετα, στην Ελλάδα υιοθετήθηκε με το Μνημόνιο ένα μεγάλο τίμημα, με άδικη κατανομή και εξαρχής αμφίβολο αποτέλεσμα. Η ελληνική κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά έχει αποτύχει ακόμη και στο βασικότερο στόχο, αυτόν του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Σήμερα, υποστηρίζουμε πως χρειάζεται, για λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας, Λογιστικός Έλεγχος του χρέους από ανεξάρτητη επιτροπή ώστε να δούμε τουλάχιστον τη δομή του (σε ποιους χρωστάμε, για ποιο λόγο και πότε δανειστήκαμε κ.λπ).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να αλλάξει το αρνητικό περιβάλλον των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να υλοποιηθούν οι πράσινες προτάσεις για αντικατάσταση του «Συμφώνου για το Ευρώ» με ένα «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας». Οι επεξεργασίες που έχουμε κάνει στην ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά».