Υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης θα βρεθούν, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, το επόμενο διάστημα περίπου 300.000 άτομα με αναπηρίες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι λόγω αδυναμίας αποπληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δόσεις. Αυτό αναμένεται να συμβεί διότι η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο θα περιλαμβάνεται στους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου, δεν προβλέπει την τμηματική εξόφληση του ποσού.

Ads

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, η ΔΕΗ θα μπορεί θεωρητικά να εξακολουθήσει να δέχεται την καταβολή σε δόσεις του ποσού που αφορά την κατανάλωση ρεύματος για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές της ΔΕΗ που αναγκάστηκαν να έρθουν σε διακανονισμό με την επιχείρηση για την εξόφληση των λογαριασμών της έχουν ξεπεράσει τους 300.000. Πρόκειται για πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς της τάξης των 60 και 80 ευρώ, όπως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία από τη ΔΕΗ καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσουν σε 6 δόσεις.

Σύμφωνα, όμως, με την ΓΕΝΟΠ, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμερίζεται και η ίδια η ΔΕΗ, ακόμη και στην περίπτωση που οι ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών υπαχθούν στη μειωμένη κλίμακα του τέλους κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της μη έγκαιρης καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς δυνατότητα διακανονισμού. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να τους κόψει το ρεύμα.

Ads

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ, η οποία επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε με προχειρότητα, τονίζει ότι σε ημερήσια βάση η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποστέλλει περισσότερους από 190.000 λογαριασμούς στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι βάσει της λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος μηχανογράφησης χρειάζονται τουλάχιστον 40 ημέρες για να αποσταλούν οι λογαριασμοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 2-3 μήνες για να εισπραχθεί η πρώτη δόση του 2011, και άλλοι 2-3 μήνες για τη δεύτερη δόση το 2012.