Δήμοι και κοινότητες, δημόσιες υπηρεσίες, και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις «φιλοξένησαν» κατά σειρά τις περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς το 2009, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ). Το 40% των καταγγελιών αφορούσε στην περιφέρεια Αττικής. Τα «πρωτεία» κατέχουν οι τομείς της οικονομικής διαχείρισης και της πολεοδομίας. Κραυγαλέες περιπτώσεις, για τις οποίες παραπέμπει πλέον στο στάδιο της απόδοσης ευθυνών και κυρώσεων, παρουσίασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Αρχής, Λέανδρος Ρακιντζής.

Ads

Αίσθηση προκαλεί υπόθεση η οποία αφορά στο «πόθεν έσχες» δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το ΓΕΔΔ, πρώην αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα διαχειριζόταν τις υπερωρίες του προσωπικού, διαθέτει καταθέσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ, τις οποίες αδυνατεί να δικαιολογήσει. Επιπλέον, ύστερα από έρευνα στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, προέκυψαν πλαστά παραστατικά κατά την έκδοση αδειών κυκλοφορίας για 1200 μηχανήματα.

Από το «μενού» του ΓΕΔΔ δεν έλειψαν και οι προεκλογικές εξυπηρετήσεις: 39 αναιτιολόγητες προσλήψεις στην Κτηματολόγιο Α.Ε., πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, χωρίς προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Επίσης, γίνεται λόγος για 25 συμβάσεις μίσθωσης έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου οι οποίες υπογράφηκαν προεκλογικά και προέκυψαν ως σχέσεις εξαρτημένης εργασίας.

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε, παράλληλα, σε διευθύντρια του υπουργείου Υγείας η οποία συμμετείχε σε 31 επιτροπές αλλά και σε αμοιβές στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, «υψηλότερες και από του πρωθυπουργού».

Ads