Ως προσωπικό στοίχημα για την αντιστροφή του κλίματος φέρεται να ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τον ανασχηματισμό της «σκιώδους κυβέρνησης», ο οποίος επί του παρόντος προκαλεί προβληματισμό σε κύκλους της Ρηγίλλης. Αναστάτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση Μπακογιάννη για εξεταστική επιτροπή στην Υγεία. Ανοιχτή πληγή για τη «σαμαρική» ΝΔ παραμένει το «καραμανλικό» παρελθόν.

Ads

Με κύριο μέλημα να σταματήσουν οι διαρροές προς τη Δημοκρατική Συμμαχία και να βελτιωθούν ταχέως οι επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις (Marc/Έθνος της Κυριακής: υπολείπεται κατά σχεδόν 7 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου), ο κ. Σαμαράς φέρεται να «πήρε πάνω του» τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και τους τομείς της ΝΔ, αναλογιζόμενος και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο του ανασχηματισμού «χρεώνονται» στον ίδιο, μετά από διαδοχικές επαφές με στενούς συνεργάτες του (κ.κ. Αρβανιτόπουλος, Τασούλας, Παναγιωτόπουλος, Λυκουρέντζος, Λαζαρίδης) στην κατοικία του, στην Κηφισιά.

Ζητούμενο, ωστόσο, για τη Ρηγίλλης είναι πλέον η εξισορρόπηση διαφορετικών εσωκομματικών τάσεων οι οποίες καλούνται να συνυπάρξουν στο νέο σχήμα, το οποίο διαμορφώθηκε (και) με πρόθεση να κατευναστούν αντιδράσεις στελεχών.

Για παράδειγμα, οι κ.κ. Θανάσης Γιαννόπουλος (τομεάρχης) και Γεράσιμος Γιακουμάτος (αναπληρωτής) ήδη εμφανίστηκαν να διαφωνούν αναφορικά με την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τις δαπάνες στην Υγεία. Λίγο μετά τη θετική δήλωση του κ. Γιαννόπουλου, ο κ. Γιακουμάτος εξέφραζε τη διαφωνία του με την πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ads

Γενικότερα, εκφράζεται προβληματισμός για το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε «δίδυμα» όπως των κ.κ. Παναγιωτόπουλου – Γκιουλέκα, Στυλιανίδη – Κικίλια, Τζαβάρα – Καραγκούνη, κ.ά. Την ίδια ώρα, άλλωστε, εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς την επιλογή να τοποθετηθούν σε θέσεις αναπληρωτών τομεαρχών οι γαλάζιοι συνδικαλιστές, Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ), Γ. Κασσιμάτης (ΕΒΕΠ) και Π. Καρελάς (ΕΣΑ), με την έννοια ότι η κομματική ταμπέλα τους στερεί σε διαπραγματευτική ισχύ.

Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο το πρόσφατο ποιόν των κυβερνήσεων Καραμανλή, φέρνοντας ακόμη μια φορά σε αμηχανία τη Ρηγίλλης. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιώργος Καπελέρης, πρόκειται να ανακοινώσει ευρήματα αναφορικά με τα «πόθεν έσχες» κορυφαίων πολιτικών παραγόντων. Πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να καλύπτει τα εμπλεκόμενα στελέχη του κόμματος, αμφισβητώντας τα κίνητρα του κ. Καπελέρη, πρόσφατου πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ.