Εναντίον «εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών», έως και «κέντρων εξουσίας που θέλουν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή του με γκεμπελικές μεθόδους» άνοιξε πυρ ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης και την παράταξη της πλειοψηφίας. Του Αρίστου Αναγνώστου

Ads

Τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που εμπλέκουν την διοίκηση του δήμου σε οικονομικά σκάνδαλα- και που ενδέχεται να αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ- πυκνώνουν, ενώ την ίδια στιγμή το μέτωπο στην παράταξη Παπαγεωργόπουλου διασπάται. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Θεάματος-Ενημέρωσης και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Τσουρέκας, προαναγγέλλει την αποχώρησή του για λόγους υγείας(;), ενώ προηγουμένως έχει προ-κληθεί από την αντιπολίτευση, όπως και οι άλλοι τρεις αντιδήμαρχοι οικονομικών- να καταθέσει για το σκάνδαλο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο δήμαρχος εισηγείται την μετονομασία οδών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους δοθούν τα ονόματα συνεργατών της Χούντας!

Έκτακτη συνέντευξη τύπου

Την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μονοπώλησε η απάντησή του στο δημοσίευμα του κυριακάτικου ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ που κάνει λόγο για νέο σκάνδαλο (τύπου «Μπάμπης» που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) με την αγορά λογισμικού-φάντασμα.

Ads

«Την Κυριακή 28 Μαρτίου, είχαμε ένα ακόμη πρωτοσέλιδο άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα και ακριβώς δίπλα η φωτογραφία μου!…
Η αλήθεια είναι ότι όσα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδή!…Το δημοσίευμα είναι ψευδέστατο! Το δημοσίευμα είναι απολύτως συκοφαντικό!
Δεν λέει το όνομα της Εταιρίας, γιατί θα αποκαλυφθεί αμέσως το ψεύδος! Δεν λέει το όνομα του υπαλλήλου του Δήμου Θεσσαλονίκης, γιατί θα αποκαλυφθεί αμέσως το ψεύδος! Δεν λέει τον χρόνο που έγινε το δήθεν γεγονός, γιατί θα αποκαλυφθεί αμέσως το ψεύδος!… Απόλυτα Γκαιμπελική δηλαδή η μέθοδος! Πες, πες, κάτι θα μείνει…», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τα ίδια σημεία προέβαλλε και στην τοποθέτησή του, λίγο αργότερα, στο δημοτικό συμβούλιο, όπου δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε την παραίτησή του.

«Όλα στο φως! Καλώ το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Οικονομικών να καταθέσουν αυτά που γνωρίζουν στο σώμα», δήλωσε η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Χρύσα Αράπογλου.

«Σου ζητώ να απέχεις από τα καθήκοντά σου μέχρι τις εκλογές», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης απευθυνόμενος στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

«Είμαστε αλλεργικοί με τις συνομωσίες. Να κατονομάσετε τα εγχώρια και ξένα κέντρα», ήταν η απάντηση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη στις σχετικές αναφορές του δημάρχου, που είχαν αποδέκτες, κυρίως, στο κόμμα του: «Είναι δυνατόν συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, με όλους αυτούς τους τρόπους, να θέλουν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη μας, επειδή μας αγαπάει ο κόσμος, επειδή αγκαλιάζει το έργο μας, επειδή μας περιβάλει με την εμπιστοσύνη του; Ας προβάλλουν τα κέντρα αυτά, όσο θέλουν τους δικούς τους υποψήφιους Δημάρχους που εναγωνίως ψάχνουν τα τελευταία χρόνια, χωρίς μέχρι στιγμής σοβαρό αποτέλεσμα. Ας διαφημίσουν όσο θέλουν τους πολιτικούς μας αντιπάλους» ανέφερε Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Γρίβαμ σε θέλει ο…δήμαρχος!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί με την ονοματοθεσία των δρόμων της πόλης! Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της πόλης, είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη η πρόταση της πλειοψηφίας να ονομαστεί δρόμος στην περιοχή Χαριλάου, οδός μητροπολίτη Λεωνίδα. Ο «άγιος» Θεσσαλονίκης Λεωνίδας (κατά κόσμον Παρασκευόπουλος) είχε τοποθετηθεί στη μητρόπολη επί Χούντας και έχει μείνει στην ιστορία ως υμνητής της. Είναι αυτός που, όταν συνάντησε τη δεύτερη σύζυγο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, είχε πει το περίφημο: «Δύο Δέσποινας έχομεν. Μίαν εις τους ουρανούς, την Παναγίαν, και άλλην εις την γην, την κυρίαν Προέδρου». Συνέδεσε το όνομά του με όλες τις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις της πόλης και εξέπεσε του θρόνου του βάσει της 3ης και της 7ης συντακτικής πράξης του 1974, όπως και όλοι οι διορισμένοι από τη χούντα ιεράρχες
Ανάλογη πρόταση υπήρξε ώστε δρόμος, στην ίδια περιοχή, να ονομαστεί οδός Στρατηγού Γρίβα – Διγενή(!).
Επίσης είχε προταθεί από την πλειοψηφία να αφιερωθεί μία πλατεία στους «πεσόντες αστυνομικούς», ενώ είχε απορριφθεί πρόταση μετονομασίας της οδού Νάτσινα (σ.σ. πρώην Φιλελλήνων) σε οδό Γιάννη Χαλκίδη! Ο Γιάννης Χαλκίδης είναι ο πρώτος νεκρός του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 27 χρόνων στις 5.9.1967 από ομάδα εφόδου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε να εξουδετερώσει τα μέλη της οργάνωσης «Πατριωτικό Μέτωπο», που τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν ανατινάξει μία κολόνα της ΔΕΗ, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Και τον περασμένο Νοέμβριο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε αποπειραθεί-ευτυχώς ανεπιτυχώς- να τα βάλει με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η απόφασή του, ωστόσο, να μετονομοσθεί η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου σε οδό Δημοσθένη Χαρδαλιά, είχε συναντήσει την αντίδραση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής.
Η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει ταυτισθεί με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), είχε αλλάξει όνομα(για μια μέρα, αλλά αποσύρθηκε) για χάριν του πατέρα ενός πρώην πολιτευτή, του Νίκου Δίγκα-Χαρδαλιά, ο οποίος το 1998 είχε συμπαραταχτεί με την παράταξη Παπαγεωργόπουλου.