Προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή ζήτησαν και έλαβαν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μέχρι τότε θα κρατηθούν, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ads

 
Την απόφαση να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη είχε λάβει νωρίτερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων στα Δικαστήρια Πολυγύρου. Μετά από αυτή την απόφαση, προσήλθαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο ανακριτής και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
 
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού καθώς και άλλα άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση στις Σκουριές και φώναζαν συνθήματα. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή ενώ η οδός Μοναστηρίου, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο, είχε αποκλειστεί από νωρίς.

Το χρονικό 

Ένταση επικράτησε στην Ιερισσό Χαλκιδικής τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα ως ύποπτα για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία εισήλθε βίαια στα σπίτια των υπόπτων, σπάζοντας τις πόρτες, και τους συνέλαβε μπροστά στα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους. Οι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης. 

Ads

Αμέσως μετά τις συλλήψεις, που έγιναν στις 03:00 περίπου τα ξημερώματα της Τετάρτης, κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού και κινήθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, στο οποίο την ώρα εκείνη δεν υπήρχε προσωπικό, και προκάλεσαν ζημιές. Πέταξαν έξω ότι βρήκαν στα γραφεία και τους έβαλαν φωτιά.

Δείτε επίσης: «Άρπαξαν τον σύζυγό μου μπροστά στα μάτια των παιδιών»
 
Οι κάτοικοι κάλεσαν σε νέα συγκέντρωση στις 08:00 το πρωί και στη συνέχεια σε πορεία προς τον Πολύγυρο, όπου αναμενόταν να μεταφερθούν οι συλληφθέντες. Έξω από τα δικαστήρια Πολύγυρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς κάτοικοι από την Ιερισσό και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μια ομάδα κατοίκων μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών.
 
Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε οι δύο συλληφθέντες να μην μεταφερθούν, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, στον Πολύγυρο, αλλά να απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Θεσσαλονίκης.

Έξω από τη ΓΑΔΘ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από αλληλέγγυους ενώ πλήθος κατοίκων από την Ιερισσό και τον Πολύγυρο έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη. 

image

image


 
Οι δυο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, είχαν δηλώσει σύμφωνα με το δικηγόρο τους στην Αστυνομία ότι είναι πρόθυμοι να εμφανιστούν όποτε τους ζητηθεί.

image
 
«Τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη  στην Ιερισσό Χαλκιδικής μετά την εκτέλεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δυο ενταλμάτων σύλληψης, για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας επιτέθηκαν και προκάλεσαν φθορές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ.

Μιλώντας στο ρ/σ Σκάι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης, υποστήριξε πως η αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό έγινε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Όπως ανέφερε, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενώ ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα στις 03:00 τα ξημερώματα απάντησε πως εκτιμήθηκε επιχειρησιακά ότι αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος.
 
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί βίαιης εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στα σπίτια των συλληφθέντων, δήλωσε ότι υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες.

Όπως υποστηρίζει κάτοικος της Ιερισσού στο tvxs.gr για τα όσα συνέβησαν κατά την ώρα των συλλήψεων, η αστυνομία χτυπούσε το κουδούνι αλλά πριν προλάβουν οι ένοικοι να ανοίξουν έσπαζαν την πόρτα και έκαναν βίαιες προσαγωγές. «Στις τρεις το πρωί θες και κάποιον χρόνο να αντιδράσεις. Αυτοί δεν περίμεναν καθόλου. Μπαίνοντας μέσα δεν έδειχναν ένταλμα ή κάποιο χαρτί. Από όσα ξέρουμε, όμως, υπήρχε έξω από το σπίτι εισαγγελέας. Εάν τους είχαν στείλει μια κλήση θα είχαν παρουσιαστεί να καταθέσουν, αλλά δεν έστειλαν τίποτα», εξηγεί. 

O ίδιος δηλώνει, επίσης, ότι «αυτή την στιγμή όλη η πόλη έχει ανέβει στον Πολύγυρο, όπου έχουμε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια. Περιμένουμε να φέρουν τους συλληφθέντες, που από ότι ξέρουμε τους έχουν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης».

image


Μαρτυρία κατοίκου της Ιερισσού στον ANT1: «Ήταν απαγωγή»

Αναστολή λειτουργίας του Α.Τ. Ιερισσού ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ
 
Νωρίς το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού.
 
Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση ελήφθη διότι «λόγω σοβαρών φθορών που προκάλεσαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της περιοχής στους εσωτερικούς χώρους και τον εξοπλισμό του, είναι αδύνατη η περαιτέρω χρήση του ως αστυνομικής Υπηρεσίας».
 
Σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας, το προσωπικό, τα μέσα και ο λοιπός εξοπλισμός του, μεταφέρονται στο  Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, που αναλαμβάνει εφεξής την αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής.

Δένδιας: Ο νόμος θα εφαρμοστεί 

Ο νόμος θα εφαρμοστεί, τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπογράμμισε ότι αν οποιαδήποτε κοινότητα νομίζει ότι θα μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και θα εφαρμόσει το δικό της δίκαιο δεν πρόκειται να περάσει.
 
Ανέφερε ακόμη ότι ορθώς επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης τα ξημερώματα, καθώς, όπως είπε, κρίθηκε ότι αν εκτελούνταν χθες το απόγευμα θα γινόταν μακελειό. «Κρίθηκε ότι το σωστό ήταν να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο κ. Δένδιας 

Για αντιδημοκρατική εκτροπή μίλησε στον Αlpha 989 o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, καταλογίζοντας σοβαρές πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης προσωπικά. Τέτοια πράγματα δεν γίνονταν ούτε στη χούντα… ο κ. Δένδιας είναι έκθετος στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δε συνηθίζονται αυτά στον πολιτισμένο κόσμο, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατούλης.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, φέρνουν στο νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής», τονίζεται και σημειώνεται πως «είναι προφανές, ότι αυτό το τρομοσόου δεν έχει καμία διωκτική σκοπιμότητα: οι συλληφθέντες είναι πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία, έχουν μόνιμη και σταθερή κατοικία, και, το κυριότερο, έχουν προσέλθει αρκετές φορές στο παρελθόν για κατάθεση».
 
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία «για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων». «Η κυβερνητική υποταγή στα συμφέροντα της διαπλοκής οδηγεί στον αυταρχικό κατήφορο και την έκρηξη της βίας. Πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να φύγουν για να σταματήσει η καταστροφή της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Παραίτηση

Σύμφωνα με το alterthess, η Ζωή Γατά – από την παράταξη Πάχτα – παραιτήθηκε σήμερα από πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ιερισσού εξαιτίας των βραδινών γεγονότων. 

Ιστορικό

Για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα εναντίον 20 ατόμων, χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.

Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.