Τη γνωστή κατάληξη είχαν ήδη 4 αιτήματα παραπομπής βουλευτών σε δίκη το 2011. Παρ’ όλη τη σχετική καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Βουλή επιμένει πεισματικά. Τη «συντεχνιακή άρνηση» των Ελλήνων βουλευτών να άρουν την ασυλία του σώματος καταγγέλλει ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

Ads

Οι νέες υποθέσεις αφορούν τη δράση βουλευτών από τη θέση τους σε άλλα αξιώματα:

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, κατηγορήθηκε για παρατυπίες κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, όπως και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών, ως δήμαρχος στο Εχέδωρο Θεσσαλονίκης.

Στο βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κουκοδήμο, αποδίδεται ότι χορήγησε άδεια προπονήτριας κλασικού αθλητισμού σε άτομο με ανεπαρκή προσόντα.

Ads

Η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα, κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, από τη θέση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, ως αντιδήμαρχος Βόλου, είχε τοποθετήσει μπάρες σε κεντρικό δρόμο οι οποίες απαγόρευαν την προσέγγιση ξενοδοχειακής μονάδας από οχήματα.

Θεσμοθετημένη για να θωρακίσει τους βουλευτές από εκδικητικές πρακτικές και αθέμιτες αντιπαραθέσεις, η ασυλία έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε αντικείμενο κατάχρησης. Παρ’ όλες τις αντίθετες -ολοένα και πιο πυκνές- εξαγγελίες πολιτικών παραγόντων, παραμένει σε ισχύ.

Με αφορμή τη νέα απόρριψη άρσης ασυλίας βουλευτών, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε:

«Η απόρριψη από την Βουλή, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, των αιτημάτων άρσης της βουλευτικής ασυλίας τεσσάρων βουλευτών σημαίνει ότι πρακτικά η βουλή αθωώνει τα μέλη της, ματαιώνοντας τη δικαστική διερεύνηση των κατηγοριών τους και στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν συντεχνιακά. Παρότι, μάλιστα, η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για την πρακτική της αυτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πλειονότητα των βουλευτών μας συνεχίζει ακάθεκτη να παρανομεί. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με λύπη επισημαίνουμε πως η μοναδική περίπτωση, όπου εκδηλώνεται «εθνική συναίνεση» στο κοινοβούλιο, δεν τιμά καθόλου την Δημοκρατία μας.»

Διαβάστε επίσης: Χιλιάδες πολίτες απαιτούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας