Λίγες μόλις ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα για την Χρυσή Αυγή, ένας ακόμη «γαλάζιος» βουλευτής κάνει ουσιαστικά άνοιγμα προς το νεοναζιστικό κόμμα. Σύμφωνα λοιπόν με τον βουλευτή Καβάλας και πρώην υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα νεοναζί και η «βάση της υποστήριξης της είναι η διαμαρτυρία»…

Ads

Ειδικότερα, μιλώντας στο radio1d.gr, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «δημιουργούνται εστίες διαμαρτυρίας που δημιουργούν μία πολιτική πόλωση που μπορεί και να φτάσει και στα άκρα. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι το χειρότερο.
 
Σχετικά με τη συζήτηση περί Χρυσής Αυγής, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα νεοναζί. Μπορεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να ασπάζονται αυτή την ιδεολογία. Αλλά για μένα, η βάση υποστήριξης, δηλαδή του κόσμου που στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή, έχουν ως αιτία τη διαμαρτυρία με την κατάσταση κι όχι με τη ναζιστική ιδεολογία.
 
Κι ελπίζω να ακούνε και στη ΝΔ αυτή μου την τοποθέτηση».
 
Μπορείτε να ακούσετε εδώ το ηχητικό της συνέντευξής του

Μιλώντας αργότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο βουλευτής Καβάλας εμφανίστηκε ενοχλημένος από την παρερμηνεία των δηλώσεών του επισημαίνοντας ότι «όσοι γνωρίζουν ελληνικά και διαβάσουν προσεκτικά τη δήλωσή μου μπορούν να αντιληφθούν το ακριβές περιεχόμενό τους».
 
Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι στις δηλώσεις από ραδιοφώνου, υποστήριξε ότι «μπορεί ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να υποστηρίζουν και ν’ ασπάζονται την ιδεολογία του νεοναζισμού, αλλά η βάση του κόμματος, τα μέλη του, το υποστηρίζουν γιατί είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, που εναντιώνεται στην οικονομική ανέχεια, την ανεργία και στα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος του ελληνικού λαού».
 
«Ο απλός κόσμος», συνεχίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «που υποστηρίζει τη Χρυσή Αυγή την υποστηρίζει και την ψηφίζει γιατί είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας απέναντι στα άλλα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Δε σημαίνει ότι όλοι όσοι ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστές».
 
Προ ημερών, άλλος ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Βύρωνας Πολύδωρας είχε υποστηρίξει πως χρειάζεται μια ευρύτατη συνεννόηση για μια εθνική άμυνα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Real FM για το αν «Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Χρυσή Αυγή;» απάντησε: «Βεβαίως. Μας έπιασε η ευαισθησία για τη Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκατ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του συντάγματος της Βαϊμάρης».
 
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου χαρακτήρισε τα όσα είπε ο κ. Πολύδωρας «περίεργη δήλωση», προσθέτοντας: «Γιατί είναι αυτονόητο, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεργαστεί με τους νεοναζί».
 
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Πολύδωρας επιχείρησε να ανασκευάσει, σημειώνοντας ότι ουδέποτε μίλησε για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και πως κάποιοι έστησαν συκοφαντική πλεκτάνη εναντίον του. Επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη μετώπου και με τη Χρυσή Αυγή κατά των τροϊκανών.