Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας, όπου τέθηκε ξεκάθαρα το δίλημμα ότι αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάμε για για βουλευτικές. «Πανικόβλητο» χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου η ΝΔ, «φοβισμένο» το ΛΑΟΣ, για «στημένο διακαναλικό διάλογο» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά είδε «την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος». Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στην πολιτική Παπανδρέου, ασκώντας για ακόμη μία φορά έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ads

Δια του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου, η ΝΔ δήλωσε έτοιμη για εκλογές, απαντώντας ξεκάθαρα στο δίλημμα του κ. Παπανδρέου. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πανικόβλητο» και τον κάλεσε να αφήσει το εμπόριο φόβου και να αλλάξει πολιτική. Σχετικά με την πρόθεσή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο, από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν για πρώτη φορά πως είναι για όλα έτοιμοι. «Ας μην κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου. Η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός δεν θα δεχθεί τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

«Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Τα εκβιαστικά, ωστόσο, διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν», σχολίασε ο ΣΥΝ. «Μίλησε τη γλώσσα των αγορών και δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι μπορεί να αλλάξει η καταστροφική πολιτική του μνημονίου», συνέχισε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ που συμπλήρωσε: «Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα γιατί φοβάται την οργή του λαού από την πολιτική του. Τα νέα μέτρα ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο μνημόνιο, που φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή, δεν κατόρθωσε να αλλάξει τη γνώμη των πολιτών με τις μικροπολιτικές παροχολογίες τύπου «Μαυρογιαλούρου» λίγες μέρες πριν τις εκλογές».

Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι: «ο πρωθυπουργός θα κάνει ότι συμφωνήσει με την τρόικα. Η ευκαιρία που δίνεται στο λαό μας δεν θα πάει χαμένη. Θα δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα που της αξίζει».

Ads

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολιάζοντας δήλωσε χαρακτηριστικά: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού έβλαψε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. «Άλλη μια διακαναλική του πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές, και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πέσουν σε μονοψήφια ποσοστά» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφερης χαρακτήρισε φοβισμένο τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος από την συνέντευξη. «Ευτυχώς που το Καστρί είναι κοντά στη Ραφήνα, και έτσι ο κ. Καραμανλής βρήκε παρτενέρ στο τάβλι των συνταξιούχων. Είναι απλώς θέμα χρόνου», κατέληξε.

«Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο», ανέφερε η Δημοκρατική Αριστερά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τώρα πια από κοινού, να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση. Το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεωκοπίας, διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ μετά από τη ΝΔ, δηλαδή “υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων” και “υπέρ ή κατά του Μνημονίου”, αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος», σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της.

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν επιδέχεται ελάττωση ή αλλαγή η πολιτική του ΠΑΣΟΚ»

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη του στην πολιτική του Γ. Παπανδρέου, ασκώντας ταυτόχρονα αυστηρή κριτική στον Α. Σαμαρά.

Μίλησε για «ξεκάθαρη» πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που «δεν επιδέχεται ελάττωση ή αλλαγή», ενώ για τις λαϊκές αντιδράσεις είπε ότι «αυτό το γνωρίζει όποιος αποφασίζει να γίνει αντιδημοφιλής και να πάρει μέτρα που πλήττουν προσωρινά τις λαϊκές μάζες». Πρόσθεσε ότι «η απειλή Παπανδρέου για εθνικές εκλογές δεν έχει αντίκρισμα» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι εθνικές εκλογές δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση. Δε νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε σε άλλο σημείο, ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και τότε ο ελληνικός λαός θα επιδοκιμάσει τον Γ. Παπανδρέου και θα του δώσει την ενίσχυση που χρειάζεται.

Σε περίπτωση εκλογών, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε βεβαιότητα ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι έντονα αρνητική για το σύνολο του πολιτικού συστήματος σημαίνοντας την απαρχή της πορείας για βαθύτερη αλλαγή.

Για την πολιτική τακτική του Αντ. Σαμαρά υπογράμμισε ότι «στερείται βάσεως» η πρόταση «στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση στείλτε μήνυμα για να μην πάρουν πρόσθετα μέτρα» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τον τόπο. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι γενικότερα ο τόπος δεν έχει λύση καθώς, όπως είπε τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαμαράς έχουν φθαρεί, ενώ και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως εκτός του ΚΚΕ, όπως σημείωσε, είπε ότι είναι ξεπερασμένα.

Τέλος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να επιδιώξει τη συναίνεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να αντιμετωπίσει τις «κραυγαλέες αδυναμίες» της κυβέρνησης του στα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια και να πλαισιώσει το κυβερνητικό σχήμα με ανθρώπους του ευρύτερου χώρου του ΠΑΣΟΚ και τεχνοκράτες, επαναφέροντας και την πρόταση του για κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης.

Σε συνέντευξή της, επίσης στο Σκάι, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως ο πρωθυπουργός απάντησε στο δίλημμα που έθεσε η αντιπολίτευση -ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών- μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2011 θα είναι εξίσου ή περισσότερο δύσκολο και επισήμανε ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτει και τη λαϊκή βάση.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε, επίσης, ότι η ήττα στις εθνικές εκλογές είναι συγκεκριμένη αλλά στις δημοτικές το αποτέλεσμα έχει πολλές αναγνώσεις και παραμέτρους και δεν ποσοτικοποιείται. Σχετικά με την υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά, είπε πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύμβολο των εκλογών μια πολιτική προσωπικότητα που δεν θέτει για το αντικείμενο των εκλογών ούτε ένα θέμα. Σημείωσε πως δεν έχει καμία θέση και το μόνο που έχουμε ακούσει είναι για το μνημόνιο.

Για νομοτελειακή κατάληξη μιας κυβέρνησης που με κάθε ευκαιρία διακήρυττε ότι εφάρμοζε μια πολιτική που δεν τη πίστευε, έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη. Η ανεξάρτητη βουλευτής ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική εξάντλησε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα που απαιτούνται για να ανακάμψει η χώρα. «Και χθες που αποφάσισε υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων να στηρίξει με διλήμματα την πολιτική του ήταν πολύ αργά», συνέχισε αναφερόμενη στον κ. Παπανδρέου για οποίο σημείωσε: «Οι πολίτες αντικρίσαμε έναν φοβισμένο και απελπισμένο άνθρωπο που από χθες έβαλε τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».