Σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real News, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως κατανοεί πως ο ΦΠΑ 23% είναι υψηλός για την εστίαση, αλλά «πρέπει η χώρα να είναι συνεπής σε όσα συμφώνησε». Ακόμη, επισήμανε πως το θέμα θα εξεταστεί στον διάλογο για το εθνικό φορολογικό, καθώς και το θέμα των μηχανισμών είσπραξης αφού «όταν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται κάποιοι επιβαρύνονται με υψηλότερο συντελεστή».

Ads

Πρωταρχική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι «να εκτελέσουμε επιτυχώς τον προϋπολογισμό του 2011 όπως διορθώθηκε με το μεσοπρόθεσμο, για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο λογικό. Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης. Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ -μαζί με τα κονδύλια που εισρέουν από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ- και γι’ αυτό έχουν γίνει, ανέφερε, οι κινήσεις για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ.