«Αισιόδοξη και υποστηρικτική» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ο αντιπρ.της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σε στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσιγκτον διαμήνυσε πως η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη του ΔΝΤ.

Ads

Το περιβάλλον του Έλληνα αξιωματούχου χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές» τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται λόγος για «πλήρη υποστήριξη» από τις ΗΠΑ τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσα από το ΔΝΤ.

«Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική, βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, είχε εκφράσει την άποψη ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνδέεται με την αυτοπροστασία του ευρώ και είχε κάνει λόγο για ασύμμετρες απειλές από τους οίκους αξιολόγησης.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη όπως και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα (θεωρείται σημαντικός ο ρόλος της στην οργάνωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης), ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές σε 2 χρόνια, εφόσον εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει επαφές και με τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων). Επιπλέον, θα απευθύνει ομιλία στο Peterson Institute for International Economics.