Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Οι συζητήσεις και οι ανησυχίες για τις εγγυήσεις πάντως συνεχίζονται. Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συζήτηση στην Ελλάδα για την Φινλανδία είναι τραγική για την ανευθυνότητά της υποστηρίζοντας ότι επαφές με την Φινλανδία για το θέμα των εγγυήσεων είχαν αρχίσει πολύ πριν από την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Υπογράμμισε δε, ότι για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση έπρεπε να περάσουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η φινλανδική κυβέρνηση βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

«Όλες οι χώρες θέλουν ίση μεταχείριση. Έχουμε 17 σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές. Θα βρεθεί λύση. Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αναμένεται απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα αναφορικά με τις εγγυήσεις.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι με την επιστολή του προς τους κκ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν ζήτησε επιστροφή στον πυρήνα της απόφασης της 21ης Ιουλίου ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη επίθεση των αγορών. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι κολοσσιαία συστηματική προσπάθεια να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Όμως όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν αλλάξει το επίπεδο ρευστότητας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ads

Ανέφερε ακόμα ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 ίσως να μην επιτευχθεί και η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012. «Εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα» υποστήριξε.

Συνεχίζονται συζητήσεις, ανησυχίες και διαφωνίες

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ για το ζήτημα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία από την Ελλάδα ώστε να συμμετέχει στο νέο πακέτο στήριξης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Μάλιστα, οι Financial Times ανέφεραν χθες ότι σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις υπάρχει και πρόταση να περιλαμβάνονται ακίνητα του Δημοσίου ή μετοχές ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και ότι αυτές οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν σε όσες χώρες τις ζητήσουν. Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται την στιγμή που η Φινλανδία επιμένει στη θέση της για τις εγγυήσεις και το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται διαρκώς.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημείωνε χθες ότι εάν δοθούν τελικά εμπράγματες εγγυήσεις (collateral) στην Φινλανδία ή κάποια άλλη χώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η χώρα.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε σειρές ομολόγων που έχει εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση με βάση όχι τον ελληνικό αλλά το βρετανικό νόμο, ο οποίος απαιτεί την ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών. «Δίνοντας εγγυήσεις στη Φινλανδία παραβιάζεται ο κανόνας της ίσης μεταχείρησης και οι κάτοχοι των ομολόγων που διέπονται από το βρετανικό Δίκαιο ίσως απαιτήσουν κατά προτεραιότητα να εξοφληθούν», σημειώνει το πρακτορείο. Αν οι ομολογιούχοι τους απαιτήσουν κατά προτεραιότητα, όπως δικαιούνται, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει την υποχρέωση αυτή και να κηρύξει στάση πληρωμών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ιδέα γι’ αυτό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν δίνει κανείς εγγυήσεις για να δανειστεί, όπως έκανε η Ελλάδα στους Φινλανδούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής στον κλάδο σταθερού εισοδήματος της λονδρέζικης InTouch Capital Markets. «Η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι σύμβουλοί τους είναι πλήρως ενημερωμένοι για το ζήτημα», δήλωσε απο τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν φαινόταν, την Πέμπτη, να είναι πιο κοντά στη διευθέτηση της διαφωνίας που προέκυψε από την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγυήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων, μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Φινλανδίας με την Ελλάδα (για την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων) από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία. Η WSJ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί σθεναρά σε συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία, λέγοντας ότι είναι αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης για αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση απέστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.

«Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.