Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου με τις αξιώσεις που ήγειραν για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διευκρίνισε ο Ευ.Βενιζέλος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Φινλανδία, τόνισε πως είναι μια διμερής συμφωνία που τέθηκε από τη Σκανδιναβική χώρα ως προϋπόθεση για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων και υπογράμμισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί.

Ads

«Οι Φινλανδοί είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια και τότε είχαν κληθεί να παράσχουν εγγυήσεις. Άρα στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral. Επειδή η κυβέρνηση είναι πολυκομματική, επειδή μετέχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση αυτή η οποία είναι νωπή, έγινε μεγάλο προεκλογικό αντικείμενο η βοήθεια προς την Ελλάδα και το collateral, και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις αξιώσεις παροχής εγγυήσεων από τις Αυστρία, Σλοβακία και Ολλανδία, τόνισε πως η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας ακόμη εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο και πως οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την έγκριση των κρατών της Ευρωζώνης. «Μη βιαζόμαστε οι διαδικασίες είναι σε επώαση», τόνισε. Παραδέχτηκε πάντως ότι η στάση των εν λόγω κρατών δημιουργεί προβλήματα λέγοντας πως «τίθεται ζήτημα κάθε φορά που η Ευρωζώνη δεν στέλνει καθαρά μηνύματα».

Μέσα Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε ότι η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων μέσω του εν εξελίξει προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Διευκρίνισε πως εάν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτό θα γίνει μέσω ειδικού οχήματος και με χρήματα από τον υφιστάμενο μηχανισμό. «Δεν μιλάμε για έκτη δόση, αλλά για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Σεπτέμβρη» ξεκαθάρισε.

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων»

Για τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις πρόσθετες δυσκολίες που γεννά το υφεσιακό κλίμα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν. Προανήγγειλε δε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων. «Δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα και δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα εάν εφαρμόσουμε όσα ψηφίσαμε στην Βουλή» κατέληξε.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου ή της λήψης νέων μέτρων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει τα παραπάνω ενδεχόμενα πρώτον, διότι το ποσοστό της ύφεσης αναμένεται να ξεπεράσεις τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και δεύτερον διότι υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2011 το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα έχει αγγίξει το 17% με αυξητικές τάσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε εξάλλου και σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να βαθύνει την ελληνική ύφεση. «Τους προηγούμενους μήνες οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ύφεση το 2011 στο 3,8% -3,9%, πλέον η νέα εκτίμηση ξεπερνά το 4,5%, δήλωσε.

Ο Γ. Μιχελάκης κάνει λόγο για «ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής»

Για ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης με αφορμή τις σημερινές προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την ύφεση πάνω από 4,5% φέτος. Ο κ. Μιχελάκης επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε πάτο στο βαρέλι του χρέους, ομολογεί σήμερα το Βατερλό του».

Κατηγόρησε επιπλέον τον ΥΠΟΙΚ ότι ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, «την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία».

Για τη συμφωνία με τη Φινλανδία τόνισε ότι με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ακόμη πως «Καλό θα ήταν, ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών».

Τέλος, αναφορικά με την παραίνεση του κ. Βενιζέλου να επικοινωνήσει ο κ. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας που ανήκει Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε κωμικό το γεγονός ότι, ενώ ο ΥΠΟΙΚ πανηγύρισε τη συμφωνία, που υπέγραψε με το Ελσίνκι για τις εγγυήσεις, «έχει το θράσος να ζητά από τη Νέα Δημοκρατία να μαζέψει εκείνη τα λάθη της δικής του ανικανότητας».

ΚΚΕ: “Ο λαός να αρνηθεί να υποστεί άλλες θυσίες”

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας, τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου δηλώσε επίσης ότι «Τα νέα πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε με την πιο αποτελεσματική ή καλύτερη διαπραγμάτευση στην ΕΕ, όπως ζητούν τα άλλα κόμματα του συστήματος.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο λαός πρέπει, οργανωμένα και αποφασιστικά, να αρνηθεί να υποστεί άλλες θυσίες “για να διασωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η ευρωζώνη, ο καπιταλισμός. Τέλος στα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι «Ο καπιταλισμός δεν γίνεται ανθρώπινος, είναι οριστικά ξεπερασμένος, η ΕΕ δεν γίνεται φιλολαϊκή».

Δημοκρατική Αριστερά.: Στη διόγκωση της ύφεσης οδηγούν οι αποφάσεις

H Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αναφέρεται ότι «Όλες οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, οδηγούν στη διόγκωση της ύφεσης. Όσο η χώρα θα ταλανίζεται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία χαραμάδα ελπίδας για την ελληνική κοινωνία, πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα το Φθινόπωρο. Είναι επείγουσα προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης και δημόσιων επενδύσεων, που θα συμβάλει στην εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας».