«Εάν ήμουν το 2009 στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα είχα πει την αλήθεια» κάρφωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, διευκρινίζοντας τι ακριβώς εννοούσε όταν δήλωνε την Κυριακή ότι «η χώρα θα ήταν διαφορετική» αν είχε ο ίδιος κερδίσει την μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στην συνέντευξη του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γ. Πρετεντέρη, ο Ε. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της «αλλαγής προσώπων» στην κυβέρνηση ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για ανασχηματισμό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ads

 
«Πρέπει να καθίσουμε με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Κουβέλη και να συζητήσουμε για το πως πρέπει να πορευτεί η κυβέρνηση με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο από τώρα και στο εξής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε «χρειάζεται (η κυβέρνηση) και αλλαγές προσώπων, χρειάζεται και αλλαγές οργανωτικές και λειτουργικές και τώρα πρέπει να δώσουμε έναν ρυθμό και αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε».


 
Αναφορικά με το αν θα συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή και ο ίδιος στην κυβέρνηση εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους άλλους 2 πολιτικούς αρχηγούς, αφού προηγουμένως το συζητήσει με τον Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να εξαρτά την στάση του ΠΑΣΟΚ από το αν και η ΔΗΜΑΡ θα θελήσει να αναλάβει περισσότερες κυβερνητικές ευθύνες.
 
Συγκεκριμένα υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο τη νωπή λαϊκή εντολή δεν μπήκε στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα, πρόσθεσε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και τόνισε: «Τώρα πρέπει να μπούμε στην τελική ευθεία της εξόδου από την κρίση. Θα μπούμε με πολιτικά πρόσωπα. Αλλά για να μπούμε με πολιτικά πρόσωπα πρέπει να συμφωνήσουμε στην πολιτική. Το πρώτο είναι το όχι άλλα μέτρα. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, έχουμε βάλει σε μια σειρά τι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να υιοθετηθεί».
 

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο επιπλέον λόγο για έντιμη προσωπική σχέση με τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος όπως υποστήριξε κάνει μια σημαντική προσπάθεια αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που υπάρχουν.
 
«Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι μπορεί να αναστηθεί»
 
Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ Βενιζέλος το χαρακτήρισε «πρώτο συνέδριο της νέας εποχής», το οποίο έγινε, όπως είπε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πρόσφατης εκλογικής ήττας.  «Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι μπορεί να αναστηθεί» είπε.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από το συνέδριο. «Ο κ. Παπανδρέου είναι ενεργός στο κόμμα, είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Είχε κάθε δυνατότητα να μιλήσει» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ήταν μια δική του επιλογή την οποία σεβάστηκα. Δεν θέλησε να μιλήσει».

 
Κεντροαριστερά με ή χωρίς τους άλλους
 
Ως προς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος είναι να καλυφθεί ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στη δημιουργία της Κεντροαριστεράς με ή χωρίς τη συμμετοχή άλλων κομμάτων ή κινήσεων απευθυνόμενο στην κοινωνική βάση στην οποία υπάρχουν και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ερωτηθείς για το θέμα του μελλοντικού αρχηγού της Κεντροαριστεράς, τόνισε πως όλα είναι ανοιχτά και πρόσθεσε: «Τι νομίζετε ότι θα οχυρωθώ εγώ πίσω από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ; Είναι εθνικό το καθήκον. Το ποιος θα παίξει ποιο ρόλο εξαρτάται και από τη στιγμή».