«Καμιά συζήτηση για συντελεστές ΦΠΑ δεν έχει νόημα εάν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Στέφαν Καπφέρερ.

Ads

«Καμιά συζήτηση για συντελεστές (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου) δεν έχει νόημα, εάν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς, δηλαδή, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την ανοιχτή επιστολή που του απηύθυναν 28 μεγάλες εταιρίες και «αλυσίδες» καταστημάτων από τον χώρο της εστίασης. Επίσης, επισήμανε ότι θα θεωρούσε χρήσιμη μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς αλλά και την είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα, ότι παρότι έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν πρέπει να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ΦΠΑ σε υπηρεσίες τέτοιου τύπου, βρήκε και υποχρεούται να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που βρίσκονται στον συντελεστή 6,5%. Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εφόσον, διατηρήθηκε από την άλλη πλευρά, το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος καταλήγει ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Τι συζήτησαν ο Βενιζέλος με τον Καπφέρερ

«Η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι να ξεπεραστεί η ύφεση νωρίς, ώστε το 2012 να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας στιγμής της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Στέφαν Καπφέρερ.

Ads

«Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, παρουσία του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών είναι η ρευστότητα στην οικονομία και αυτό το καταλαβαίνει η γερμανική κυβέρνηση και θέλει να βοηθήσει».

Από την πλευρά του, ο κ. Καπφέρερ εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για «όσα πετύχατε για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην Ελλάδα». Είπε, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διαδικασία της οικονομικής σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μακροπρόθεσμη αναβίωση της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Καπφέρερ προσθέτοντας πως «βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και κοινής συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Υπάρχει μια «επίθεση» επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος».