Σε διατύπωση του σχετικής παραγράφου του εφαρμοστικού νόμου απέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις πληροφορίες ότι οι φορολογούμενοι που έλαβαν επιστροφές φόρου μέσω του μέτρου των αποδείξεων θα κληθούν να επιστρέψουν στην εφορία τη διαφορά για ποσό άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για «παρεξήγηση από τη νομοτεχνική διατύπωση» που «θα αρθεί».

Ads

Με δηλώσεις του στον τ/σ Alter, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από του χρόνου οι αποδείξεις θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο. Η επίμαχη παράγραφος του εφαρμοστικού νόμου αναφέρει: «Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από το συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του 8ου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο δόθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στους βουλευτές, προβλέπει επιβολή ανώτατου ορίου επιστροφής φόρου με αποδείξεις στα 300 ευρώ και κατάργηση του 10% της επιστροφής φόρου από τις δηλώσεις εισοδήματος του 2010. Όσοι δηλαδή έλαβαν φέτος επιστροφές φόρου πάνω από 300 ευρώ, με τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν με την έκτακτη εισφορά θα καλούνται να τα επιστρέψουν. Δηλαδή μαζί με την έκτακτη εισφορά θα καταβάλουν στην εφορία και τη διαφορά της επιστροφής του φόρου.

«Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους», αναφέρεται ακόμη στον εφαρμοστικό νόμο.

Ads

Με το μέτρο των αποδείξεων είχε δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν ποσα δαπανών ( με αποδείξεις) με μέγιστο ύψος τα 15.000 ευρώ ακόμη και αν είχαν χαμηλά εισοδήματα. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω του μέτρου αυτου οι επιστροφές ξεπερνούσαν ακόμη και τα 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει οτι με το πλαφόν των 300 ευρώ κάποιος που πήρε επιστροφή 1.000 ευρώ θα επιστρέψει τα 700 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα καθώς και έκτακτη εισφορα 5% σε επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών ( με εξαίρεση όσαν έοχυν παλαιότητα άνω των 10 ετών και των αναπήρων) σε σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 6 μέτρων καθώς και σε πισίνες, και αεροσκάφη, ανεμόπτερα, ελικόπετρα. Ο συντελεστής 5% θα επιβάλεται επι της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει σε κάθε περίπτωση.

Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα υπολογίζεται ως εξής:
* για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ συντελεστής 1%
* για εισόδημα 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ συντελεστής 2%
* για εισόδημα 50.001 έως 100.000 ευρώ συντελεστής 3%
για εισόδημα 100.001 και άνω συντελεστής 4%

Η εισφορά θα υπολογίζεται με συντλεστή 5% για τα εισοδήματα του Προέρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Πειριουσίας. Η κλίμακα προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο το οποίο πλεόν είναι 200.000 ευρώ αντικειμενικης αξίας απο 400.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.Παράλληλλα αλλαγές υπάρχουν και στους φορολογικύς συντελεστές για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Επίσης, προβλέπονται αυξημένα τέλη κυκλοφορίας 12,5% για τα ΙΧ αυτοκίνητα.