Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζουν το νέο κρούσμα βεβήλωσης εβραϊκού νεκροταφείου. Αυτή τη φορά βέβηλοι αντισημίτες εκτόξευσαν μολότοφ και έγραψαν πάνω στα ταφικά μνημεία του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, ναζιστικά σύμβολα και μισαλλόδοξες φράσεις όπως «Φωτιά στους Εβραίους», «Juden Raus», «Sieg Heil» κα.

Ads

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών νεαρών ατόμων, δύο ανδρών και μίας γυναίκας. Όπως ανακοινώθηκε οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 21, 18 και 17 ετών, ενώ στην κατοχή του ενός βρέθηκε ένα μαχαίρι.

«Η αθώωση από την Ελληνική Δικαιοσύνη του -κατά δήλωσή του- ναζιστή Κ. Πλεύρη για τα όσα συκοφαντικά, αλλά προπάντων σαφώς απειλητικά εξέφρασε κατά των Εβραίων της Ελλάδος, άρχισε να έχει τις συνέπειες που είχαν προβλεφθεί. Έτσι, χθες ρατσιστές αντισημίτες μετέτρεψαν τις απειλές σε αναίσχυντη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης πετώντας μολότωφ και καταστρέφοντας τάφους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, προσθέτοντας πως «είχε προειδοποιήσει για το πού θα οδηγούσε η αθώωση του υβριστή Πλεύρη, αλλά δεν εισακούστηκε».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος σημειώνει ότι « Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία σε εποχές κρίσιμες μία από τις εύκολες διεξόδους στις οποίες οδηγούν τους λαούς είναι ο αντισημιτισμός» και προσθέτει: « Και πριν απο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στις κατηγορίες και στις ενέργειες των ναζιστών κατά των Εβραίων μέχρις ότου η καταστροφή έφτασε στην πόρτα του κάθε Ευρωπαίου. Πριν να είναι και πάλι πολύ αργά όλοι -κυβέρνηση και άτομα- οφείλουν να απομονώσουν και να καταδικάσουν έμπρακτα τους νοσταλγούς του Χίτλερ».

Ads

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης από τη μεριά της « εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή της και καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, τον εμπρησμό τάφων και την προσπάθεια καταστροφής του ιερού αυτού τόπου από ομάδα νεαρών ακραίων εθνικιστών. Εκφράσεις όπως «Φωτιά στους Εβραίους», «Juden Raus», «Sieg Heil», η χρήση ναζιστικών συμβόλων όπως ο αγκυλωτός σταυρός που γράφτηκαν στην περίφραξη του Νεκροταφείου και ακόμα περισσότερο η προσβολή των νεκρών δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία μας. Η Αστυνομία προέβη σε 3 προσαγωγές υπόπτων και είμαστε πεπεισμένοι ότι η Πολιτεία θα καταδικάσει την αποτρόπαια αυτή πράξη και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τιμωρηθούν οι δράστες. Πρέπει να εξαλειφθούν παρόμοια φαινόμενα αντισημιτισμού και να ξεριζωθούν τέτοιες αντιλήψεις ακόμη και από τους ελάχιστους θιασώτες, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών».