Τουλάχιστον 13 άνθρωποι αυτοκτόνησαν μετά τη σεξουαλική τους κακοποίηση από ιερείς στο Βέλγιο, σύμφωνα με την επιτροπή που ερευνά τα θέματα παιδεραστίας στους κόλπους της βελγικής Καθολικής Εκκλησίας.

Ads

Η Επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την Εκκλησία, αλλά διευθύνεται από έναν ανεξάρτητο παιδοψυχίατρο, συνέταξε έκθεση στην οποία αναφέρονται «οι αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και την πνευματική υγεία και στις σχέσεις των θυμάτων με τους άλλους ανθρώπους».

«Από ένα και μόνο στοιχείο που παρουσιάζεται συχνά στις αγωγές μπορούμε να συμπεράνουμε το εύρος αυτών των αρνητικών επιπτώσεων και αυτό είναι ο υψηλός αριθμός των αυτοκτονιών», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι εξέτασαν τις μαρτυρίες 475 ανθρώπων που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή οικείων τους.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι μαρτυρίες αυτές αποκαλύπτουν ότι 13 από τα θύματα αυτά αυτοκτόνησαν, εξαιτίας «της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστησαν από κληρικό».

Ads

«Έξι κακοποιηθέντες αναφέρουν επίσης ότι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. Ο αριθμός αυτός θα αποδειχθεί πιθανώς ακόμη πιο υψηλός μετά τις συνομιλίες με τα θύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη», προστίθεται στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.commissionabus.be.

Η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά πράξεις παιδεραστίας που διαπράχθηκαν από τη δεκαετία του 1950 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 από ιερείς, αλλά και θεολόγους ή συνοδούς χριστιανικών οργανώσεων νέων.