Ads

Κατακόρυφη πτώση – τη μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις – εμφανίζουν οι βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες σχολές, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία που άρχισαν να δίνονται σήμερα το πρωί, στις 08:00 στη δημοσιότητα. Οι βάσεις ακόμα και σε περιζήτητες σχολές κεντρικών πανεπιστημίων ακολούθησαν πτωτική πορεία εκατοντάδων μορίων. Από την άλλη πλευρά, συνολικά 7.000-8.000 άτομα θα μπουν εφέτος σε πανεπιστήμια με βαθμολογίες κάτω από τη βάση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας – στην διεύθυνση https://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα -Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα στάλθηκαν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων. Επισημαίνεται ότι φέτος θα υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων, (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ.

Ads

Θεαματική η πτώση των βάσεων

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν θεαματική πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Μάλιστα σε πολλές σχολές η πτώση σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 3.000 μόρια. Η πτώση είναι σημαντική στις πολυτεχνικές και παιδαγωγικές σχολές.

«Η πτώση των βάσεων σημαίνει ότι η δυσκολία των θεμάτων ανέδειξε τους πραγματικά άριστους και δυνατούς υποψηφίους, ενώ η αύξηση των ορίων εισαγωγής σε άλλες σχολές, είχε να κάνει και με το πόσο καλά πήγαν τα παιδιά στα ειδικά μαθήματα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Η υφυπουργός, απέδωσε την άνοδο των βάσεων σε ορισμένες σχολές, στην εργασιακή ασφάλεια που προσφέρουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σχολή των εμποροπλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού. Σημείωσε, επίσης, ότι και με τον νέο νόμο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ -καθώς σε λίγα χρόνια θα γίνεται, όπως είπε, εισαγωγή στη Σχολή και όχι σε τμήματα- θα δίνεται ευρύτερη γκάμα επιλογής σ’ ένα νέο άνθρωπο που εισάγεται σε μια σχολή και «θα δίνει και στο πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να μπορεί να αλλάξει».

Πως κινήθηκαν οι βάσεις

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο Τμήμα Μηχ/γων Περιβάλλοντος της Θράκης όπου η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στις 14.533 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2.658 μορίων σε σύγκριση με πέρυσι. Η σχολή με την μεγαλύτερη άνοδο είναι Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου ανέβηκε κατά 6.212 μόρια.

Η ιατρική σχολή Θράκης έπεσε 642 μόρια και διαμορφώθηκε η βάση της στα 18.369 μόρια. Η μόνη ιατρική σχολή που έμεινε σε επίπεδα πάνω από 19.000 μόρια είναι της Αθήνας όπου κι εκεί υπήρξε πτώση της βάσης κατά 300 μόρια φτάνοντας στα 19.153. Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 285 μόρια, στα 18.608 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ίδια σχολή έπεσε 311 μόρια και διαμορφώθηκε στα 18.449.

Στο Τμήμα πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου -από τα περιζήτητα τμήματα- η βάση έπεσε 758 μόρια και διαμορφώθηκε στα 18.483 μόρια. Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Πολυτεχνείου έπεσε κατά 598 μόρια και έφτασε στα 21.715, ενώ η αντίστοιχη σχολή στο Βόλο, έπεσε 1246 μόρια και έφτασε στα 20.2003. Πτώση σημειώθηκε και στα παιδαγωγικά τμήματα όπου στην Αθήνα το Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσε κατά 744 μόρια στα 17.806 και στη Ρόδο το Παιδαγωγικό Τμήμα εμφανίζει πτώση 2.068 μορίων, στα 15.247.

Ανάλογη εικόνα και στις περισσότερες σχολές των ΤΕΙ ωστόσο υπάρχουν και θεαματικές άνοδοι σε σχολές οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα 7.000 μόρια, αλλά είναι σχολές με χαμηλή ζήτηση. Στα ΤΕΙ με 2,91 (3.668 μόρια) μπαίνει εφέτος υποψήφιος – η βαθμολογική βάση του δέκα έχει καταργηθεί. Σε 75 ΤΕΙ πάντως μπήκαν εφέτος υποψήφιοι με κάτω από 10.000 μόρια.

Σχολές, όπως η Λογιστική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έπεσε κατά 1.868 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 12.292. Ωστόσο, υπάρχουν και τμήματα που καταγράφουν εντυπωσιακές ανόδους, όπως το Τμήμα Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου που ανέβηκε κατά 5.710 μόρια και διαμορφώθηκε στα 6.710 μόρια. Σημαντική άνοδο παρουσίασαν εφέτος τμήματα των ΤΕΙ με μοντέρνο χαρακτήρα σπουδών (βιομηχανικός σχεδιασμός, γεωτεχνολογία και περιβάλλον, τεχνικοί περιβάλλοντος) όπου η άνοδος των βάσεων ξεπέρασε τα 5000 μόρια.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368.

Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄). Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι με τη θεσμοθέτηση εισαγωγής υποψηφίων ειδικών κατηγοριών καταργήθηκαν οι μετεγγραφές των εισαγομένων, από σχολή σε σχολή διαφορετικών πόλεων τόσο κατά το έτος εισαγωγής, όσο και κατά τα επόμενα έτη φοίτησης, ώστε οι φοιτητές και τα ιδρύματα να προσδιορίζουν εξ’ αρχής την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες των βάσεων:

ΑΕΙ από ημερήσια γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ, του 90%

ΤΕΙ από ημερήσια γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ, του 90%

ΑΕΙ από ημερήσια γενικά λύκεια, του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια γενικά λύκεια, του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια ΕΠΑΛ