Επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πολιτική της βουλιάζει την κοινωνία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στο ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Ads

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν, η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και ο πρωθυπουργός φαντασιώνεται ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα απλόχερη και ανοιχτοχέρα στους έχοντες και κατέχοντες, σε όσους κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και τους μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές στο 20%. Φάνηκε όμως ιδιαίτερα τσιγκούνα σε όσους από το υστέρημά τους καταναλώνουν το εισόδημά τους για να έχουν τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης».

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου επισήμανε ότι «η ερχόμενη κάλπη θα είναι κάλπη που θα αναδείξει την οργή και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας. Θα αναδείξει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλο και αυτό που θα δώσουν από το μήνυμα τους θα είναι ένα μεγάλο “φτάνει πια”. Αυτό είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και το κατεστημένο που τη στηρίζει».-

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον ΟΣΕ και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους. «Η άποψη ότι ο σιδηρόδρομος είναι περιττή πολυτέλεια για τη χώρα μας κι ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ είναι προνομιούχοι εργαζόμενοι είναι μια άποψη που την ακούμε πάνω από πέντε χρόνια τώρα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πριν καν υπάρξει μνημόνιο που καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης, πριν καν υπάρξει προσφυγή στήριξης στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ. Και είναι προφανές ότι ο στόχος τους ήταν και είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου προκειμένου να επωφεληθούν όλοι όσοι κέρδιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτοί οι οποίοι δεν βάζουν καν το χέρι στην τσέπη σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα μας για να βγούμε από την κρίση, αλλά περιμένουν να τους σερβίρουν τα φιλέτα για να κερδίσουν ακόμα περισσότερο» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

Ads

«Μιλάνε για το δυσβάσταχτο χρέος του ΟΣΕ. Ποιος το δημιούργησε αυτό το χρέος; Το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι; Ή μήπως δημιούργησε αυτό το χρέος η αδυναμία του ελληνικού κράτους να συμβάλει, ως όφειλε, στη δημιουργία ενός αξιόπιστου εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου; Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι επωφελήθηκαν από τις μεγάλες εργολαβίες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί, ως όφειλε, μια σύγχρονη χώρα μέλος της Ε.Ε., να έχει εκσυγχρονισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο; Ποιες εταιρείες ήταν αυτές με τις αμαρτωλές συμβάσεις που επωφελήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και σε ποιες τσέπες πήγαν οι μίζες; Όχι στις τσέπες των εργαζόμενων. Στις τσέπες αυτών που διετέλεσαν υπουργοί, στελέχη των κυβερνήσεων και σήμερα έρχονται, ο ένας μετά τον άλλον, στις εξεταστικές επιτροπές και μας λένε ότι, βεβαίως, αυτά πάντοτε γίνονταν, γιατί τα κόμματα εξουσίας πάντοτε έπαιρναν δωράκια από τους μεγάλους επιχειρηματίες. Πού είναι η συνεισφορά του κράτους, η εθνική συμμετοχή, η λεγόμενη, που μαζί με την κοινοτική συμμετοχή όφειλε το κράτος να χρηματοδοτεί το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο; Μας λένε ότι κάθε μέρα που περνάει το ελληνικό δημόσιο χρεώνεται ένα εκατομμύριο. Το έχετε ξανακούσει αυτό; Εμείς το έχουμε ξανακούσει. Τα ίδια μας έλεγαν και για τη δημόσια Ολυμπιακή προκειμένου να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει το ελληνικό δημόσιο να κρατήσει μονάχα τα χρέη, να εξυγιάνει το υπόλοιπο φιλέτο και να το δώσει σ΄ έναν επιχειρηματία ο οποίος με τη σειρά του, μόλις την αγόρασε, την πούλησε την Ολυμπιακή. Και σήμερα δεν τους πειράζει ότι υπάρχει μονοπώλιο. Τους πείραζε πριν ότι υπήρχε μονοπώλιο, γιατί ήταν το ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο ακριβώς θέλουν να κάνουν και με τον ΟΣΕ. Θέλουν να κρατήσει το κράτος μονάχα τα χρέη και τα φιλέτα, τις διαδρομές εκείνες που μπορεί να έχουν πάρα πολύ μεγάλα κέρδη σε επιχειρηματίες, στους γνωστούς, τους ίδιους επιχειρηματίες που κέρδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να συνεχίζουν να κερδίζουν» είπε ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων.