«Μπορούμε να συζητάμε θέμα απεργίας στις εξετάσεις; Υπάρχει λειτουργός που θα κρατήσει ομήρους τα παιδιά που πάνε στις εξετάσεις; Δεν το άκουσα. Είδα τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και ελπίζω, είμαι σίγουρη, ότι δεν θα ακούσω εκπαιδευτικό λειτουργό και μάλιστα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να βάζει την απειλή, όχι στον υπουργό, αλλά ευθέως στον μαθητή» σημείωσε στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στην απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιου του υπουργείου.

Ads

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και την καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση», η κα Διαμαντοπούλου επισκόπησε τις βασικές του ρυθμίσεις, υπερασπιζόμενη διατάξεις του, που συναντούν αντιδράσεις, είτε από άλλα κόμματα, είτε από τον εκπαιδευτικό κόσμο, όπως η θεσμοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα Κολέγια, η κατάργηση της βάσης του 10 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή η υποχρεωτική παραμονή του πρωτοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού για τρία χρόνια στον τόπο του διορισμού του.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ επεσήμανε πως θα χρειαζόταν ένας νέος νόμος – πλαίσιο για την εκπαίδευση, έκρινε πως «η κατάργηση της βάσης του δέκα υποβαθμίζει την εκπαίδευση» και έκανε έκκληση στο υπουργείο, να μεταθέσει το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου σε χρόνο μετά τις εξετάσεις, κατά την κρίση του υπουργείου. «Μην το κάνετε τώρα, γιατί θα δημιουργήσετε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση» κάλεσε την υπουργό η κα Βόζεμπεργκ, υπενθυμίζοντας τις απειλές της ΟΛΜΕ για απεργία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται προς την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο αποτελεί αίτημα της ΟΙΕΛΕ.

Ads