Σημαντική αύξηση 10,8% κατέγραψαν τον Αύγουστο τα έσοδα από τον ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα του σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε νέα περικοπή των δαπανών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στον πονοκέφαλο που έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το έλλειμμα που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα.

Ads

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στη Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για πολύ μεγάλη σπατάλη στο ελληνικό δημόσιο, η οποία επιδεινώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας. «Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να περιστείλει τις δαπάνες, που δεν έχουν σχέση με τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όσο μπορούμε και όπου υπάρχουν περιθώρια θα το κάνουμε. Πάντως δεν αφορούν στους τομείς της παιδείας και της υγείας» σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του, καταλόγισε στην κυβέρνηση καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, σχολιάζοντας την δημιουργία ομάδων κρούσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

«Στην πατρίδα μας λέμε ότι “όποια δεν θέλει να ζυμώσει, 20 ημέρες κοσκινίζει”. Η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των φορολογικών εσόδων απέτυχε, τόσο στο σχεδιασμό πολιτικής, όσο και στην εφαρμογή της. Η αποτυχία αποτυπώνεται,εκτός από το στραγγαλισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στη σημαντική και διευρυνόμενη έναντι των στόχων,υστέρηση των εσόδων. Έσοδα, τα οποία, παρά την καταιγιστική φοροεπιδρομή, κινούνται -αν είναι δυνατόν- περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» αναφέρει.

«Η Κυβέρνηση, τώρα, μετά από 11 μήνες, συγκροτεί Ομάδες Εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι πολίτες, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα,κατανοούν τη διαχρονική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις.Κατανοούν ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα και προοπτική στην οικονομία,την κοινωνία και τη χώρα» προσθέτει.