«Με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα προστατεύουμε τους εαυτούς μας», υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε. «Δεν πρόκειται για δώρο στους Έλληνες, αλλά για δική μας εξασφάλιση», συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι εκτίμησε πως οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι μέχρι στιγμής εντυπωσιακές, παρόλα τα προβλήματα.

Ads

Απαντώντας στην ερώτηση, πότε εκτιμά ότι θα σταματήσει η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι για εκείνον το θέμα είναι ποιες επιπτώσεις θα είχε ένα «ντόμινο» της ελληνικής κρίσης και τί μπορεί να κάνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση για να το αποτρέψει.

Ο κ. Φάιμαν συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με αυτή της Ιρλανδίας και εκτιμά ότι η Ιρλανδία, που οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή από τις τράπεζες, θα εξέλθει αυτής της κατάστασης. Από την άλλη, εκτιμά πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Προσθέτει ακόμη, πως στην Ιρλανδία η κρίση αφορούσε ξεκάθαρα την αποτυχία του τραπεζικού συστήματος, ο ιρλανδικός λαός δεν ζούσε πέρα των δυνατοτήτων του, η Ιρλανδία έχει σταθερό προϋπολογισμό και παρουσιάζει πολύ καλύτερα οικονομικά στοιχεία από ό,τι κάποιες φορές η Αυστρία.

Ads

Η επισήμανση του Αυστριακού καγκελάριου πως η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί «δώρο αλλά μέτρο “αυτοπροστασίας” της Αυστρίας» έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη παραδοχή από την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, της πραγματικότητας, ότι δηλαδή «κανείς δεν χαρίζει χρήματα στην Ελλάδα, αλλά της δανείζει και μάλιστα εισπράττοντας για αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους».

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι εκτιμά πως, παρόλα τα προβλήματα, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εντυπωσιακές. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ παρατηρεί, όμως, συγχρόνως ότι είναι αναγκαία η άμεση μείωση των ελλειμμάτων μέσω περικοπών, αυξήσεων στη φορολογία και περιορισμού της κατανάλωσης.

Στην ερώτηση, αν η ευρωζώνη θα μπορούσε να προβλέψει πριν δεκατρείς μήνες ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα δεν θα επαρκούσε, ο κ. Νοβότνι αναφέρει πως τότε υπήρχε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει γρηγορότερα, «τώρα, όμως, διανύει τον τρίτο χρόνο της ύφεσης, μάθαμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνει ότι κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την αλλαγή των κοινωνικών και θεσμικών υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνονται η δραστική είσπραξη των φόρων, το άνοιγμα «προστατευμένων» κλάδων της οικονομίας και η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.