Αυστηρές διατάξεις έρχονται για τους φοροφυγάδες, καθώς σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι και όχι οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να αποδεικνύουν με έγγραφα το νόμιμο τρόπο απόκτησης των εσόδων τους. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει Φορολογικά Δικαστήρια με απώτερο σκοπό την επίσπευση εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

Ads

Όσον αφορά στις νέες ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες», θα προβλέπεται ότι το βάρος της απόδειξης για τη νομιμότητα απόκτησης κεφαλαίων που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα το έχουν πλέον οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τον τρόπο απόκτησής τους.

Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για βρώμικο χρήμα, και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων του, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί ως εισόδημα με συντελεστή 45%. Διαφορετικά, και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα είναι προϊόν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι φορολογικές αρχές αυτομάτως θα τα κατάσχουν επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα στον υπόχρεο φορολογούμενο, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγείται στις εισαγγελικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχωρούν στη δέσμευση 2.500 σκαφών αναψυχής μετά τη διαπίστωση ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν συστήσει εικονικές ναυτιλιακές εταιρείες για να γλιτώνουν φόρους.

Ads

Παράλληλα, τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό βρίσκονται σε λίστα του υπουργείου Οικονομικών και ελέγχεται η νομιμότητα και η προέλευση των χρημάτων.