Σε εφαρμογή θέτει από τη Δευτέρα η ΕΛ.ΑΣ. το επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Θα κινητοποιηθούν 7.000 αστυνομικοί καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου θα συνοδευτούν από επεισόδια.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ωστόσο, ότι δεν έχει μέχρι σήμερα διαφανεί πρόθεση ομάδων αντιεξουσιαστών να προκαλέσουν επεισόδια καταγράφονται γιατί δεν έχει διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο «δράσης».

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι αυστηρότερα σε σύγκριση με τα περυσινά, καθώς το Μαξίμου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να «παίξουν» σε ξένα δίκτυα ενημέρωσης εικόνες επεισοδίων από τους δρόμους της Αθήνας. Ενδεικτική είναι δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη συνάντηση με τους πρυτάνεις, ότι «είμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και είναι πολλοί εκείνοι, που επιβουλεύονται την τύχη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο μέλλον»…

Το σχέδιο της αστυνομίας προβλέπει ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων γύρω από πανεπιστήμια και τα κυβερνητικά κτίρια, εμφανή αστυνόμευση σε όλη την περιοχή του κέντρου και ιδιαίτερα των Εξαρχείων. Επιπλέον, θα επαναληφθεί το δόγμα των «στοχευμένων» ή «προληπτικών» προσαγωγών που υιοθετήθηκε πέρυσι.

Ads

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα μετάσχουν στα μέτρα της αστυνομίας θα ξεπεράσει τις 7.000 που προέβλεπε το περυσινό σχέδιο δράσης. Το 100% της δύναμης που υπηρετεί στην Αθήνα βρίσκεται, λόγω εκλογών, ήδη σε ετοιμότητα, που θα παραταθεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Επιπλέον, μεγάλη αστυνομική δύναμη μετακινείται στην Αθήνα από νομούς της περιφέρειας.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές ώστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλειδώσουν το μεσημέρι της Δευτέρας. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση οι φοιτητικοί σύλλογοι να προχωρήσουν σε καταλήψεις με σκοπό να κρατήσουν τα κτίρια ανοικτά.