Αυξητική τάση καταγράφεται στη χρήση ηρωίνης στην Ελλάδα, το 2009, μετά από αρκετά χρόνια σταθερής πορείας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά. Την ίδια ώρα αυξημένη παρουσιάζεται και η χρήση της κοκαΐνης και μάλιστα σε ενέσιμη μορφή. Αντίθετα, η ενέσιμη χρήση της ηρωίνης μειώνεται. Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της χώρας στη χρήση ουσιών και στην ψυχική υγεία.

Ads

Ο εκτιμώμενος αριθμός χρηστών ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία την ηρωίνη ανέρχεται πλέον σε 21.000 έως 27.000 άτομα. Παρατηρείται πάντως μείωση της χρήσης στις πιο νεαρές ηλικίες, από15έως 34 ετών. Σε προγράμματα θεραπείας βρίσκονται περί τα 4.500 άτομα, στην υποκατάσταση περί τα 5.500. Ο αριθμός των θανάτων που έχουν δηλωθεί για το 2009 αγγίζει τα 214, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση των περιστατικών που δεν επιβεβαιώνονται έγκαιρα από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, οι οποίες πάσχουν σε οικονομικά και προσωπικό.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστη στους φυλακισμένους χρήστες καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δεν διαθέτει προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές, ενώ τα εναλλακτικά νομοθετικά μέτρα, αντί της φυλάκισης, σπάνια εφαρμόζονται. Επιπλέον, το 2009, το υπουργείο Παιδείας μείωσε σημαντικά τον αριθμό των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με θέμα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι η πρόληψη κατέχει σημαντική θέση στην εθνική στρατηγική. Στα θετικά, η έκθεση προσμετρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες που διαθέτουν ειδικά προγράμματα για εξαρτημένους μετανάστες.

Αναφορικά με τις κατασχέσεις, οι ποσότητες ηρωίνης που κατασχέθηκαν είναι αυξημένες τη διετία 2008-2009, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, η οποία πλέον εισάγεται περισσότερο αεροπορικά και όχι χερσαία, δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2008.

Ads