Αυξήσεις στο ρεύμα για το πρώτο εξάμηνο του 2011 πρόκειται να επιφέρει η Υπουργική Απόφαση για τα τιμολόγια ρεύματος που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Μετά το πρώτο εξάμηνο, οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 5%, δηλαδή περίπου όσο και ο πληθωρισμός.

Ads

Τα επίπεδα των πολύ χαμηλών αυξήσεων αφορούν σχεδόν στους μισούς από αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία ως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δηλαδή κοντά στο 1 εκατομμύριο, και περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό εξοχικά και δεύτερες κατοικίες (επιπλέον 1,5-2 εκατ. μετρητές εκτιμάται ότι εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο), γράφει το σημερινό «Βήμα».

Για τις μεσαίες καταναλώσεις, και συγκεκριμένα για ένα νοικοκυριό με 1.700 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η γνωμοδότηση θα περιορίζει στο 1,4% την αύξηση στην τιμή του ρεύματος για το 2011 και συνολικά στο 15% την τριετία 2011-2013. Ταυτόχρονα θα προβλέπονται σημαντικές μειώσεις για μεγάλες οικιακές καταναλώσεις και για τους εμπορικούς πελάτες.

Θα προβλέπονται επίσης ανακατανομή των υπόλοιπων χρεώσεων μέσω μείωσής τους στις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις (ως και τις 1.600 κιλοβατώρες) και μετακύληση των αυξήσεων στις μεγάλες (από 2.000 κιλοβατώρες και άνω). Το ΥΠΕΚΑ θα χρησιμοποιήσει ως εργαλεία ανακατανομής των λογαριασμών ρεύματος τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό, το τέλος ΑΠΕ αλλά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Ads

Στις σκέψεις που γίνονται από τη ΡΑΕ και το υπουργείο, ωριμάζει η προοπτική είσπραξης του ΕΦΚ με προοδευτική κλίμακα, δηλαδή με χαμηλότερο συντελεστή στις μικρές καταναλώσεις και αύξηση όσο ανεβαίνει η κατανάλωση.

Από τον Μάιο που επιβλήθηκε ως σήμερα, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, ο μέσος οικιακός καταναλωτής πληρώνει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης περίπου 10 ευρώ το τετράμηνο.

Με όλα αυτά, τα έσοδα της ΔΕΗ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα επίπεδα των 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη ολομέλεια της ΡΑΕ που δεν έχει ακόμη οριστεί αλλά θα γίνει οπωσδήποτε ως την Παρασκευή.

Στο ΥΠΕΚΑ πάντως, όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση, λένε ότι «το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσον ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιβαρύνσεις», ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στην κορυφή της κυβέρνησης, αφού θεωρείται πολιτική απόφαση σημαντικής σημασίας για την κυβέρνηση. Για όλο το ενεργειακό πακέτο θα ενημερωθεί η τρόικα και για τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, όπως έγινε πρόσφατα με την τροποποίηση του κώδικα λειτουργίας της αγοράς χονδρικής.