Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2011 ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα είχε ζητήσει την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ads

Ειδικότερα, αύξηση έως 13% θα έχουν όσοι οικιακοί καταναλωτές καταναλώνουν μέχρι 800 Κιλοβατόρες το τετράμηνο, ενώ για όσους καταναλώνουν από 800 έως 1.600 Κιλοβατόρες η αύξηση θα είναι 2,7% και από 1.601 έως 2.000 Κιλοβατόρες η αύξηση θα είναι 1,6%. Μειωμένα κατά 4,4% θα είναι τα τιμολόγια για κατανάλωση πάνω από 2.000 Κιλοβατόρες και κατά 13,8% για κατανάλωση πάνω από 3.000 Κιλοβατόρες

Αύξηση υπάρχει και για τα βιομηχανικά τιμολόγια στη μέση και στη χαμηλή τάση με 8,7% και 6,1%, αντίστοιχα, ενώ αυξάνεται στη χαμηλή τάση το αγροτικό τιμολόγιο κατά 5%.

Μειωμένα θα είναι τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, κατά 18% και 13% αντίστοιχα, ενώ στην ίδια κατηγορία το εμπορικό τιμολόγιο στη μέση τάση μειώνεται κατά 8,7%.

Ads

«Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, απαίτηση και επιβολή απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», χαρακτήρισε τις αυξήσεις η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι αυτές έγιναν για να βρουν «διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών». «Σε λίγο με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (τιμή πώλησης στην χονδρική αγορά)», τονίζει η ΓΕΝΟΠ και προσθέτει πως «η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών».

«Με δεδομένη την κρίση που διέρχεται η χώρα, την εκτίναξη του πληθωρισμού αλλά και την κερδοφορία της ΔΕΗ που αναδεικνύεται η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του 2009, πάνω από 1,5 δις κατά την ICAP, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπρεπε να διανοηθεί ανατιμήσεις, αλλά αντίθετα να προχωρήσει σε μειώσεις, ώστε, λαμβανομένων υπόψη των ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί εντός του 2010 να διατηρήσει, τουλάχιστον, παγωμένες τις τιμές όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και καλεί το κόσμο να αποκρούσει την πολιτική της κυβέρνησης που «εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης»

Διαβάστε επίσης: «Να γιατί θέλουν ιδιώτες στη ΔΕΗ»