Στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Ομόνοια απευθύνονται πλέον πολύ πολίτες, ιδιαιτέρως ηλικιωμένοι και πρόσφυγες, προκειμένου να εξεταστούν από τους εθελοντές γιατρούς και να προμηθευτούν φάρμακα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας εκτός από τους ασθενείς, νοσοκομειακοί γιατροί που έχουν ανάγκες σε φάρμακα για τα νοσοκομεία τους, αλλά και κέντρα υγείας νησιωτικών περιοχών που χρειάζονται γιατρούς για εξετάσεις, τηλεφωνούν στην οργάνωση.

Ads

Οι γιατροί, που δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις αυξημένες ανάγκες, είναι σε απόγνωση. Μόνο στο Πολυϊατρείο της Αθήνας εξετάζουν καθημερινά 120 άτομα. Οι ηλικιωμένοι ζητούν εκτός από τρόφιμα και φάρμακα. «Είναι απελπισμένοι άνθρωποι, που δεν βρίσκουν στήριξη. Μέχρι χθες ήταν φτωχοί, αλλά ζούσαν αξιοπρεπώς. Ολοι αυτοί με τις μικρές συντάξεις κι επιδόματα. Τώρα λένε ότι δεν έχουν τα πέντε ευρώ να πληρώσουν για εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ούτε και τα εισιτήρια που χρειάζονται για να έρχονται στο Πολυϊατρείο» επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου στην εφημερίδα.

«Δεν επαρκούμε», επισημαίνει ο κ. Νικήτας Κανάκης. «Η δουλειά μας δεν εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις. Θα δυσκολευτούμε πολύ. Αρνούμαστε να κλείσουμε το ιατρείο επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια. Αν ο σκοπός μας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, οφείλουμε να προσφέρουμε τα διπλάσια».

«Επειτα από εκκλήσεις των Κέντρων Υγείας, μια κινητή μονάδα με παιδίατρο, ορθοπεδικό, παθολόγο και οδοντίατρο κάλυψε τις ανάγκες ασθενών στα νησιά της άγονης γραμμής» υποστηρίζει η Ευγενία Θάνου.

Ads

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, «από το 2004 μάς οφείλει το υπ. Εξωτερικών (ΥΔΑΣ). Δεν πήραμε τη χρηματοδότηση για τα προγράμματα στη Σρι Λάνκα. Και καμία άλλη κρατική χρηματοδότηση. Πηγές χρηματοδότησής μας είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, επιχειρήσεις με προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, σχολεία και Ελληνες πολίτες, που μας προσφέρουν έστω 1-2 ευρώ» επισημαίνει η κ. Θάνου, προσθέτοντας ότι λόγω των συνθηκών οι προσφορές των πολιτών έχουν μειωθεί αισθητά.