Στα 689.558 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιανουάριο 2011. Από αυτά 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%). Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, τα λουκέτα έχουν σημειώσει αύξηση κατά 30% τους τελευταίους μήνες, ενώ ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει υποστεί μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, απαισιόδοξοι δηλώνουν οι 8 στους 10 πολίτες για την οικονομία ενώ, αντίθετα, βελτίωση των προσδοκιών καταγράφει η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ads

Ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει αύξηση κατά 5,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το (62,31%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το (28,29%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το (9,40)%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το (45,76%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το (38,83%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το (14,09%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το (1,32%).

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,26%
των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,15% και στους Υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το (1,59%).

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 258.285 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 19.619 άτομα, ποσοστό -7,06% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο.

Ads

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το ποσοστό 57,21% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 29,27% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το ποσοστό 10,11% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 3,10% είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το ποσοστό 0,20% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το ποσοστό 0,10% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.

ΕΒΕΑ: Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι 8 στους 10 για την οικονομία

Οι 8 στους 10 πολίτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δε συμφωνούν με την εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Η έρευνα που αφορά το πρώτο δίμηνο του έτους διεξήχθη το διάστημα 22-28 Φεβρουαρίου 2011 σε δείγμα 1000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα κύρια ευρήματα της είναι:

1. Το 80% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μόλις το 15% των πολιτών δηλώνουν αισιόδοξοι. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από τους άνδρες, ενώ οι απαισιοδοξία διακατέχει περισσότερο τις «παραγωγικές» ηλικίες από 25 έως 44 ετών. Ο δείκτης απαισιοδοξίας χτυπά κόκκινο στην Αθήνα με ποσοστό 90%, ενώ στην περιφέρεια η απαισιοδοξία φτάνει το 73%. Λιγότερο απαισιόδοξοι σε ποσοστό 67% εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με 80% και των άλλων κομμάτων με 85%.

2. Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 78% δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών οικονομικών ή και της οικογένειάς τους, ενώ μόλις το 17% δηλώνουν αισιόδοξοι. Και στον προσωπικό δείκτη οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες, ενώ ηλικιακά οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται και πάλι πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της περιφέρειας, ενώ και στον προσωπικό δείκτη διατηρείται η ίδια διαμόρφωση ποσοστών σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων.

3. Το 79% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ μόλις το 14% την κρίνει θετικά. Χαρακτηριστικό της έντασης των αρνητικών κρίσεων είναι ασφαλώς το γεγονός ότι αρνητικά κρίνει την οικονομική πολιτική και το 62% όσων το 2009 επέλεξαν το κυβερνών κόμμα.

4. Το 63% των πολιτών θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει πέρυσι στο Μηχανισμό Στήριξης Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ και μόλις το 15% την κρίνει ως σωστή. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 47% θεωρούν λάθος την προσφυγή στο Μηχανισμό, ενώ σωστή τη θεωρεί το 35%. Επιπρόσθετα, οι ψηφοφόροι του ΛΑ.ΟΣ. που τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου, θεωρούν λάθος την προσφυγή σε ποσοστό 65% και σωστή σε ποσοστό 28%.

5. Σχεδόν ίδια εικόνα παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου;»

ΕΣΕΕ: Κατά 7,5 δισ. ευρώ μειωμένος ο τζίρος το 2010

Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα λουκέτα και ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει υποστεί μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ που βασίζονται στα δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Συνομοσπονδίας. Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των δεδομένων, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτός των καυσίμων, το 2010 έφτασε περίπου τα 51 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 έφτανε τα 57 δισ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από 65,9 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι το 2010 κυμάνθηκε στα 58,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Κατά την ΕΣΕΕ, επιβεβαιώνεται πως ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις του και μείωσε την κατανάλωση καυσίμων κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, πλήρωσε ελέω Ε.Φ.Κ 25% περισσότερα. Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου και του όγκου εργασιών το 2010, ήταν οι ακόλουθες:

– «πολυκαταστήματα», -16,4% σε κύκλο εργασιών και -18% σε όγκο,
– «έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός», -34,5% και -34,6%,
– «ένδυση – υπόδηση», -21,9% και -23,6%,
– «βιβλία-χαρτικά», -14,3% και -16,7%,
– «φαρμακευτικά- καλλυντικά», -12,3% και -9,5%,
– «μεγάλα καταστήματα τροφίμων», -9,9% και -14,4%
– «τρόφιμα-ποτά-καπνός», -15,1 και -20,0%,
– «καταστήματα καυσίμων-λιπαντικών», +13,6% και -20,7%,
– «πωλήσεις εκτός καταστημάτων», -25%.

Η αλήθεια των αριθμών για τους εμπόρους είναι σκληρή και τα «διαρκή» αρνητικά πρόσημα δείχνουν ότι ακόμα δεν «πιάσαμε πάτο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης. «Πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα στο ελληνικό εμπόριο με σοβαρότητα και προσοχή και όχι επιπόλαια και καθησυχαστικά. Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι μας θέλουν λιγότερους, κάποιοι τους βοηθούν σε αυτήν την επιδίωξη και κάποιοι δεν κάνουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα προβληματική. Παρόλα αυτά, αυτή η πτωτική τάση δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη, αφού η καθοδική πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων έχει παγιωθεί. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών το Δεκέμβριο του 2010 σε σύγκριση με το 2009 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων- είχε μείωση κατά 17,1%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά 19,9%.

«Το εμπόριο», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ, «καταγράφει μια διαρκή μείωση του τζίρου και συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ βιώνει την αποχώρηση χιλιάδων Μμε εμπόρων από το επάγγελμα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο 2010 σε 87.000, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 11%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι σε 200.000 εμφανίζοντας μείωση που προσεγγίζει το 4%. Συγχρόνως, συμπληρώνει η Συνομοσπονδία, η δαμόκλειος σπάθη για λήψη νέων μέτρων απονευρώνει τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης, αφού έξι στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα και τέσσερα στα 10 φοβούνται να καταναλώσουν.

Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Νέα βελτίωση των προσδοκιών κατέγραψε τον Φεβρουάριο η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 79,4 μονάδες έναντι 75,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Η βελτίωση αυτή εκπορεύεται από μικρή άνοδο των δεικτών στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες.

Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο, με το σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από την έρευνα αναδεικνύεται περισσότερο εικόνα σταθεροποίησης στην οικονομία με το δείκτη να παγιώνεται, έστω σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα και να μην επιδεινώνεται.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ιδρύματος, τα αποτελέσματα του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων. Κυρίαρχο πάντως χαρακτηριστικό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει η ανεργία, με την ανασφάλεια στις αγορές εργασίας να είναι διάχυτη.