Την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών ύψους 800 εκατ. περίπου, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας λάβει εγγυήσεις για την πλήρη κάλυψη της έκδοσης από τους χρηματοοικονομικούς οίκους Barclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International και Morgan Stanley. Η ανακοίνωση της είδησης οδήγησε σε υψηλές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.550 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,47%, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.

Ads

Οι παραπάνω θα ενεργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές της έκδοσης. Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς της ΑΜΚ (αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2011).

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου έχει ως στόχο «την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Τράπεζας, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας. Επίσης, έχει ως στόχο την παροχή δυνατότητας στην Τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».

Η πραγματοποίηση της ΑΜΚ, ύψους 800 εκατ., ευρώ θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και το δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30 Ιουνίου 2010. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωνόταν στο 11,6%. Η Τράπεζα έχει δεσμευθεί, ως είθισται, σε περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου για περίοδο 180 ημερών, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ΑΜΚ.

Ads

Για την πραγματοποίηση της ΑΜΚ, η Τράπεζα θα συγκαλέσει Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων της, ώστε να εγκριθεί η ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών