Απειλώντας τον εισαγγελέα της έδρας Ιωάννη Αγγελή, ότι «τώρα θα τα πεις με τη Σέχτα Επαναστατών, θα το δεις» αποχώρησε από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Αλκέτ Ριζάι.

Ads

Είχε, μόλις προηγηθεί η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία έκρινε ένοχο τόσο τον ίδιο όσο και τη φίλη του Ασπασία Μητροπία, για τη δεύτερη θεαματική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, το Φεβρουάριο του 2009. Το δικαστήριο, μετά και από αίτημα του εισαγγελέα, κατέγραψε στα πρακτικά την απειλή του Ριζάι, ενώ ο συνήγορος του Ριζάι, κ. Σ. Κεχαγιόγλου, εξέφρασε στο δικαστήριο τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά του εντολέα του, ζητώντας συγγνώμη εκ μέρους του και αποδίδοντας την αντίδραση του Ριζάι στη φόρτιση της στιγμής.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Ριζάι για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών, παράνομη κατάληψη αεροσκάφους, διατάραξη ασφάλειας αεροπλοΐας, απόδραση και ηθική αυτουργία σε αρπαγή (αφορά τον πιλότο του ελικοπτέρου), από κοινού με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η σύντροφος του Ριζάι, Ασπασία Μητροπία, κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών, αρπαγή, παράνομη κατάληψη αεροσκάφους, συμμετοχή σε απόδραση και παράνομη οπλοφορία. Η συγκατηγορούμενή τους, Λούλε Πλερίνα, κηρύχθηκε ένοχη μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, ο σύντροφός της, Έρβις Στεφάνι, κρίθηκε ένοχος για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών και συμμετοχή σε απόδραση, ενώ ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος κρίθηκε ένοχος μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Ads

Το δικαστήριο διέταξε την αναστολή της διαδικασίας σε ότι αφορά τις κατηγορίες του φυγόδικου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, ώστε να μην αντιμετωπιστεί κίνδυνος παραγραφής σε περίπτωση που συλληφθεί. Η απόφαση επί των ποινών αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.