Οι αστυνομικοί που συνόδευσαν τους απελαθέντες Πακιστανούς μετανάστες κατά την επαναπροώθησή τους με αεροπλάνο που είχε οργανωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου του 2009, χρεώθηκαν το κόστος της επιχείρησης, σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας «Έθνος». Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η ΕΛ.ΑΣ χρέωσε τα έξοδα της μεταφοράς με πτήση της Frontex στους 40 αστυνομικούς που τους συνόδευαν, καθώς δεν διέθετε το απαιτούμενο κονδύλι. Το τελευταίο, ανέρχεται στα 1.200 ευρώ το άτομο και κρατείται σταδιακά από τον μισθό των εν λόγω αστυνομικών.

Ads

Την παράξενη αυτή «πρωτοβουλία» της ΕΛ.ΑΣ αντελήφθησαν οι αστυνομικοί, όταν, παραλαμβάνοντας πριν από μέρες το εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας τους, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι τους είχε γίνει κράτηση 200 ευρώ ως προκαταβολή για την απέλαση. Εν το μεταξύ, από τους 40 αστυνομικούς, κάποιοι έκαναν και δεύτερο αντίστοιχο ταξίδι, με αποτέλεσμα να τους ζητείται σήμερα να πληρώσουν συνολικά 3.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση του υπουργείου εκείνο το διάστημα, αναφερόταν ότι οι εν λόγω απελάσεις χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Επιστροφών.

Ποιος όμως ευθύνεται για αυτή την εξέλιξη; Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όλα ξεκίνησαν από τη διεύθυνση διαχείρισης του υπουργείου, που δεν χρέωσε το κόστος του ταξιδιού με το αεροπλάνο στη Frontex. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρεωθεί το ποσό στο ελληνικό δημόσιο και ο ισολογισμός του υπουργείου για το 2009 να εμφανίσει έλλειμμα 105.000 ευρώ. Προκειμένου λοιπόν να καλύψουν το έλλειμμα (και την γκάφα), μόλις συνειδητοποίησαν το πρόβλημα, οι αρμόδιοι θεώρησαν ότι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί το θέμα ήταν να κρατήσουν το απαιτούμενο ποσό από τους μισθούς των αστυνομικών-συνοδών που συμμετείχαν στην επιχείρηση απέλασης.

Αυτό ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση των τελευταίων, οι οποίοι προσέφυγαν στη διεύθυνση για να τους δοθούν εξηγήσεις. Η απάντηση ωστόσο που έλαβαν, δεν ήταν η επιθυμητή. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς – όπως καταγγέλλουν – τους έδιωξαν κακήν κακώς, λέγοντάς τους ότι για τις εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα, θα ενημερωθούν υπηρεσιακώς.

Ads

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, Βασίλης Κορδαλής, έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση της εν λόγω επιχείρησης από τον μισθό των αστυνομικών που συμμετείχαν σε αυτή και να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους κρατήθηκαν.