Στο παιχνίδι της δημόσιας περίθαλψης αναμένεται να μπουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Η υπογραφή συμβάσεων για την εκμετάλλευση, αρχικά, 1.000 κλινών του ΕΣΥ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να βάλει στα ταμεία του, κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ads

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιλούν για την παραχώρηση του 2,8% των κρεβατιών του ΕΣΥ, δηλαδή 1.000 κλίνες. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό το ποσοστό αυτό να φθάσει στο μέλλον και το 20% , ήτοι 7.000 κρεβάτια από το σύνολο των 35.000 που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση, θα έχουν την δυνατότητα επιλογής των καλύτερων δωματίων, δηλαδή σουίτες, μονόκλινα και σε κάποιες περιπτώσεις δίκλινα δωμάτια. Η χρέωση ανά μέρα εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των βασικών εξετάσεων π.χ αίματος, ούρων. Μία συμφέρουσα συμφωνία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν από 2.000 έως 3.000 ευρώ, αλλά και για το ΕΣΥ στο οποίο το νοσήλιο σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση κυμαίνεται στα 100 ευρώ ημερησίως.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας ασθενών δύο ταχυτήτων στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων. Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, χαρακτήρισε επικίνδυνη μία τέτοια πολιτική από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. «Θεωρούμε καταστροφική για το δημόσιο σύστημα υγείας την εκποίηση των κρεβατιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία θα αποκλείσει πολίτες από συγκεκριμένα κρεβάτια και θα μετατρέψει τους γιατρούς του ΕΣΥ εν δυνάμει υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών».

Ads

Στα αρχικά πλάνα του υπουργείου Υγείας είναι να διατίθενται στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο, κρεβάτια σε νοσοκομεία που σήμερα δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Στη συνέχεια όπως σχεδιάζεται, θα ενεργοποιηθούν και τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα όπως το «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό, το «Σωτηρία» κ.λπ. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε νοσοκομειακοί γιατροί να μπορούν να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να πραγματοποιούν επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις σε ασθενείς των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Έτσι, η συγκεκριμένοι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και τον γιατρό της αρεσκείας τους ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο εργάζεται αυτός.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα του θέτοντας ως κύριο στόχο αυτή τη στιγμή, τη απόκτηση του 10% με 15% των ασθενών που μέχρι τώρα νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Μία κίνηση που είναι πολύ πιθανό να βάλει στα ταμεία του, ακόμη και 200 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης καταβάλλουν κάθε χρόνο περίπου 1 δις. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.