Αρχίζει και ουσιαστικά το έργο της Βουλής

Ads

Αρχίζει και πάλι το νομοθετικό έργο της Βουλής, μετά τη συγκρότηση των διαρκών επιτροπών, οι οποίες θα επεξεργάζονται τα σχέδια νόμου που θα κατατίθενται εκ μέρους των υπουργών. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων απέστειλαν μέχρι και χθες τους σχετικούς καταλόγους βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις αντίστοιχες επιτροπές, ενώ αναμένεται την Τρίτη να εκλεγούν τα αντίστοιχα προεδρεία και να αρχίσουν ουσιαστικά οι εργασίες της νέας Βουλής.

Ενδιαφέρον, ανάμεσα στους εν λόγω καταλόγους, παρουσιάζει η πρόβλεψη για συμμετοχή της κας.Μπακογιάννη, του κ.Αβραμόπουλου και του κ.Καρατζαφέρη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Τσίπρας, θα συμμετάσχει τόσο στην ίδια αυτή επιτροπή όσο και σε εκείνη που θα ασχολείται με θέματα Παραγωγής και Εμπορίου.

Ads

Την ίδια στιγμή, στη συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών υψηλού κύρους προχωράει η κυβέρνηση, με σκοπό την κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου και του σχεδίου που τιτλοφορείται «Καποδίστριας ΙΙ» και αφορά στη νέα αρχιτεκτονική της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών, κ.Ραγκούση, η κυβέρνηση επιδιώκει οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010 να γίνουν σύμφωνα με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, ενώ επιχειρείται να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση ώστε και ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Βουλευτές με παροχές και αποδοχές

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ευνοϊκές κρίνονται οι συνθήκες για τους βουλευτές του νέου κοινοβουλίου, καθώς απολαμβάνουν εισοδήματα που αγγίζουν τα 100.000 ευρώ ετησίως, καθώς και επιπρόσθετες παροχές για γραμματειακή υποστήριξη, διευκόλυνση της διαμονής στην πρωτεύουσα αλλά και των μετακινήσεων προς τις εκλογικές τους περιφέρειες. Ειδικότερα, η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση αγγίζει τα 6.100 ευρώ και καταβάλλεται 14 φορές τον χρόνο. Σε αυτήν προστίθενται επιδόματα όπως το «οργάνωσης γραφείου» ή το «οικογενειακό», το οποίο εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση καθενός, καθώς και επιπλέον αμοιβή 289 ευρώ ανά συνεδρίαση, για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των επιτροπών και των θερινών τμημάτων.

Παράλληλα, στους βουλευτές παρέχονται πέντε υπάλληλοι για τη στελέχωση των γραφείων τους, ενώ μισθώνεται για λογαριασμό του καθενός από αυτούς ένα αυτοκίνητο ως 2.000 κ.εκ. Παράλληλα, στον κάθε ένα παρέχονται οκτώ τηλεφωνικές γραμμές σταθερής τηλεφωνίας και σύνδεσης στο Διαδίκτυο, με κάλυψη των λογαριασμών μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ ανά έτος, καθώς και μία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας μέχρι του ποσού των 200 ευρώ ανά μήνα.

Τελική επιλογή των γραμματέων, προκήρυξη επιπλέον θέσεων στις ΔΕΚΟ

Αναμένεται – μετά από αρκετή καθυστέρηση – στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ανακοίνωση της τελικής επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Περίπου οι μισοί υπουργοί έχουν ήδη στείλει στους αρμόδιους συνεργάτες του κ.Παπανδρέου τα ονόματα που αποτελούν τις επιλογές τους για τις κενές θέσεις και σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαλέξει περισσότερα από ένα πρόσωπα. Αναμένουν λοιπόν να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από το εξωτερικό και να ξεκινήσει τις συναντήσεις μαζί τους προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ονόματα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολύ στη διαφάνεια και στην καινοτομία αυτής της διαδικασίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», στο παρασκήνιο υπήρξαν πιέσεις για την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων τόσο από υπουργούς, οι οποίοι επιθυμούν άτομα της εμπιστοσύνης τους στις θέσεις των γραμματέων, όσο και από παράγοντες με επιρροή στο σύστημα. Την ίδια στιγμή, τις εντυπώσεις προσπαθεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση, προχωρώντας – την επόμενη εβδομάδα –στην προκήρυξη θέσεων των επικεφαλής, προέδρων και διοικητών, των ΔΕΚΟ ή άλλων φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: Καθημερινή, Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Έθνος