Τα πάνω-κάτω στη βάση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς εδώ και λίγο καιρό επιχειρείται η δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου στους κόλπους του κόμματος. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι καλύτερα και για τη ΝΔ, που έχει μπει σε εκλογική ετοιμότητα, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει και τη δυσαρέσκεια του ΕΛΚ για την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του συνόλου του εφαρμοστικού νόμου.

Ads

Την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, συναντήθηκαν στην Καλλιθέα περίπου 200 μέλη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και συμφώνησαν ότι δε θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και θα παλέψουν για ν’ αλλάξει. Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος έχουν παρέμβει ήδη καταθέτοντας συλλογικά κείμενα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο, και συνέχισαν με ανοιχτές συνελεύσεις, αναζητώντας προοδευτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Στην προσπάθεια για τη δημιουργία της αριστερής πτέρυγας συμμετέχουν και κάποια ρεύματα, όπως αυτά του «Νέου Αγωνιστή» και των «Νέων Σοσιαλιστών».

Όσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ανεπίσημες και στο στάδιο της εύρεσης διαθεσιμοτήτων, επισημαίνουν ότι πρέπει να ισχύσουν τρία βασικά κριτήρια για την επιτυχία του εγχειρήματος: 1) ευρεία συμμαχία, 2) ιδεολογική ταυτότητα, 3) επεξεργασμένο πολιτικό σχέδιο.

Στο μέτωπο της ΝΔ, η δήλωση «βαθύτατης λύπης» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς, επειδή η Ν.Δ. δεν υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο έφερε πονοκεφάλους στο κόμμα. Το προεδρείο του ΕΛΚ προγραμματίζει τη σύγκληση της ομάδας των ευρωβουλευτών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και έχει απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Επιπλέον, τριβή έχει δημιουργηθεί και με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, λόγω της θέσης που πήρε η Ν.Δ. υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. Ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, οι αντιδράσεις από τους γαλάζιους συνδικαλιστές έφθασαν μέχρι την απειλή αυτονόμησης

Ads