«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί εναλλακτική, διότι συνεπάγεται την καταστροφή της χώρας, την επιστροφή της δεκαετίες πίσω. Αυτές οι συζητήσεις δεν κάνουν καλό», τόνισε σε ομιλία του στα Ιωάννινα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα κοστίσει 40 δισ. ευρώ.

Ads

Ο κ. Ταμβακάκης τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών, εκτιμώντας ότι αποτελούν μονόδρομο για την ανασύνταξη του πιστωτικού συστήματος. «Η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες που θα παραμείνουν ελληνικές», σημείωσε.

Σύμφωνα, πάλι, με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Ανάπτυξης του Ντίσελντορφ που επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, οι γερμανικές τράπεζες θα επιβαρύνονταν με 25 δισ ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.

«Ένα μέρος του κόστους θα κατέληγε στους φορολογούμενους, επειδή μάλλον δεν θα μπορούσαν να αντέξουν όλες οι τράπεζες αυτές τις απώλειες και το κράτος θα έπρεπε να τις ενισχύσει – τη στιγμή μάλιστα που κυρίως οι δημόσιες τράπεζες κατέχουν ακόμα πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα». Αλλά, όπως γράφει η Die Zeit, «και οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας θα πλήττονταν, επειδή πολλές ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, αν το κράτος δεν πληρώνει πλέον μέρος των χρεών του».

Ads