Την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου, δρομολόγησε οριστικά η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απόφαση που έλαβε στη διήμερη συνεδρίασή της το Σαββατοκύριακο τονίζεται η ανάγκη δημοκρατικής διεξόδου από την κρίση, μέσω εκλογών και ανάδειξης «κυβέρνησης της Αριστεράς». Παράλληλα, διευκρινίζεται πως στόχος είναι να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.

Ads

Στην απόφαση της κεντρική επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή του κόμματος, διευκρινίζεται ωστόσο ότι ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
 
Όσο για τις συμμαχίες, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την ριζοσπαστική οικολογία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά».
 
Στη συνεδρίαση, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε προς ψήφιση δύο τροπολογίες, για τα ζητήματα του ευρώ και των συνεργασιών, οι οποίες απορρίφθηκαν.
 
Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, ζητήθηκαν πιο καθαρές και επιθετικές θέσεις για το ευρώ, προετοιμασία με πολιτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, συμμαχίες μόνο με αριστερές δυνάμεις (ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά). Σε ό,τι αφορά το χρόνο του συνεδρίου, οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας τάχθηκαν κυρίως στις παρεμβάσεις τους υπέρ της διεξαγωγής του προς το τέλος του έτους.
 
Ειδικότερα για το νόμισμα, όπως αναφέρει το real.gr, η Αριστερή Πλατφόρμα επέμενε ότι ένα ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, αντίθετα «στον βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα (…) μπορεί να αποτελέσει μία βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου».
 
Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ
, επέμενε στην ανάγκη συμπόρευσης κατά πρώτο λόγο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ τυχόν συνεργασίες με προσωπικότητες και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, θα έπρεπε κατά την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας να γίνονται δυνατές με όρους μετατοπίσεων προς τα αριστερά και όχι αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά. «Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πρόσωπα ή φορείς που είχαν ρόλους σημαντικής ευθύνης στη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στις μνημονιακές επιλογές του και πολύ περισσότερο τέτοιου είδους ευρύτερες συνεργασίες δεν αφορούν δυνάμεις κεντροδεξιού προσανατολισμού, ανεξάρτητα από την αντιμνημονιακή ρητορική», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
 
Σημειώνεται πως μια τρίτη τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του κόμματος σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ηγετικό πεδίο, δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία.