Από την κυβέρνηση θα ορίζεται πλέον ο κατώτατος μισθός και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών). Σύμφωνα με ρυθμίσεις για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται κυβερνητικά ύστερα από «διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους».

Ads

 
Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα» «ο νέος μηχανισμός κατώτατου μισθού εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές όπου ο καθορισμός του νομοθετημένου κατώτατου μισθού γίνεται από το κράτος, είτε με διάταξη νόμου ή με Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται έπειτα από νομοθετική εξουσιοδότηση ή με απόφαση συλλογικού οργάνου της διοίκησης που έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το σκοπό αυτό μέσω νόμου, ύστερα από καλά οργανωμένη και εντατική (νομικά, ωστόσο, μη δεσμευτική) διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων»
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
 

  • Με το νέο σύστημα καθορίζεται ένα κατώτατο όριο μισθών και ημερομισθίων. Κάτω από αυτό το όριο δεν επιτρέπεται να ορίζονται αμοιβές είτε με συλλογικές, είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Θα επιτρέπεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.
  • Με το νέο σύστημα στόχος είναι να προωθηθεί η αναζήτηση συναινετικών συγκλίσεων, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνονται οι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2017 (μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ, όπως έχει, εξάλλου, νομοθετηθεί).