Από σφαίρες αστυνομικού έπεσε νεκρός ο 25χρονος Βορειοηπειρώτης κατά την προχθεσινή αιματηρή συμπλοκή στο Βύρωνα, σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση.

Ads

Όπως έκανε γνωστό ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, που διενέργησε την νεκροψία, ο άτυχος 25χρονος έφερε 9 τραύματα από σφαίρες των 9 mm, εκ των οποίων τα 4 ήταν τυφλά και τα άλλα 5 διαμπερή στο θώρακα και στο κεφάλι.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα αποτελέσματα της βαλλιστικής, αναφέρει:

«Από τη βαλλιστική εξέταση, που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στις τέσσερις βολίδες, που ανευρέθησαν στη σορό του ομογενούς, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την 16-02-2010 στην περιοχή του Βύρωνα, κατά τη σύλληψη δύο επικίνδυνων κακοποιών, προέκυψε ότι εβλήθηκαν από υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού. Η σχετική έκθεση θα ενσωματωθεί στο προανακριτικό υλικό».

Ads

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ρ/σ Flash σχολίασε το αιματηρό περιστατικό στο Βύρωνα, λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επιτυχία της αστυνομίας, ακόμη κι αν ο νεκρός ήταν ο δράστης». Προανήγγειλε επίσης ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι το Πάσχα η αστυνόμευση στην Αθήνα δεν θα έχει προηγούμενο».

Στη συνέντευξη του ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε και την ελεγχόμενη έκρηξη που έγινε χθες έξω από το πολιτικό του γραφείο στο Περιστέρι, λέγοντας πως «δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν φοβόμαστε… Ο φοβικός άνθρωπος δεν είναι δημιουργικός και γίνεται συντηρητικός… Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε».

Διακομματική επιτροπή για την αστυνομία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχιΐδη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης, προτείνουν τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία.

Όπως αναφέρουν, «η αιματηρή ένοπλη συμπλοκή στο Βύρωνα με θύμα έναν ανύποπτο εργαζόμενο οικογενειάρχη, της οποίας προηγήθηκε ο αφοπλισμός αστυνομικών από κακοποιούς στο Μαρούσι, αναδεικνύει την επαγγελματική ανεπάρκεια, την υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης και δημοκρατικής Αστυνομίας».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σε παλαιότερη ερώτησή τους, που ζητούσαν και πάλι τη σύσταση διακομματικής και η οποία αποτελεί και πρόταση της ΠΟΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Δεδομένου ότι το Υπουργείο μας προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, στην παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται μελλοντικά, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν».