Να βάλουν και πάλι τα τασάκια στα μαγαζιά αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης, αντιστεκόμενοι στον νόμο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Ads

Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την οποία στηρίζει και το συντονιστικό των επαγγελματιών χώρων εστίασης, το οποίο συγκροτούν 600 καταστήματα από όλη τη χώρα.

Οι ιδιοκτήτες βλέπουν την κίνηση στις επιχειρήσεις τους να μειώνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα, κατάσταση την οποία αποδίδουν εν πολλοίς και στην απαγόρευση του καπνίσματος. «Πέρα από την οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί, από την 1η Οκτωβρίου έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, η κίνηση έχει πέσει πάρα πολύ» επισημαίνει ο Μάνος Σουμπασάκης, επικεφαλής του «συντονιστικού επαγγελματιών».

«Με μια τέτοια κατάσταση, το 20% με 30% των μαγαζιών θα κλείσει και θα υπάρξει ανεργία. Στον χώρο μας απασχολούνται πανελλαδικά 600.000 άτομα, φανταστείτε λοιπόν τι πλήγμα θα φέρει αυτός ο νόμος» επισημαίνει.

Ads

Σημαντική, τονίζει ο ίδιος, είναι η αλληλεγγύη των μελών του συντονιστικού σχετικά με το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση καλούνται οι ιδιοκτήτες να κάνουν δήλωση «συνενοχής», στηρίζοντας τους συναδέλφους τους που έχουν ήδη πληρώσει σχετικά πρόστιμα για μια πρακτική την οποία σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί το σύνολο του κλάδου. «Θέτουμε στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου τα στοιχεία μας και τους καλούμε να επισκεφθούν τα καταστήματά μας και να διαπιστώσουν τις “παραβάσεις μας”» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το συντονιστικό κάνει λόγο για «θολή εικόνα» από πλευράς του υπουργείου.

«Το Δεκέμβριο θα εκτιμηθεί η πορεία της απαγόρευσης του καπνίσματος» επεσήμανε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος. Ο υπουργός, παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, προσθέτοντας ότι ο νόμος δεν είναι σωστό να αλλάξει αν δεν δούμε πρώτα πως λειτουργεί στην πράξη.

Αναφέρθηκε επιπλέον στο νέο σύστημα προμηθειών που προωθεί το υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζοντάς ριζοσπαστικό και επιπλέον αναρωτήθηκε «γιατί πρέπει να γίνονται από το δημόσιο οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες ιατρικού υλικού». Δεσμεύτηκε ακόμη ότι στο εξής οι προμήθειες των νοσοκομείων θα πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος τέλος στη μηχανοργάνωση του συστήματος Υγείας δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα είναι πραγματικότητα μέχρι το Μάρτιο και όποια μέλη της διοίκησης δε συμβαδίσουν στην πραγματοποίηση του στόχου, θα απομακρυνθούν.

«Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης. «Ο νόμος που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή αλλάζει αντιλήψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να εφαρμοστεί για τη δημόσια υγεία, το δημόσιο καλό, για τα παιδιά μας» ανέφερε σχετικά.

«Εντείνουμε τις προσπάθειες με ενημερωτικές καμπάνιες για την εφαρμογή του, ενώ αναμένεται και συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης αυτών που πλήττονται από το νόμο, όχι όμως και η εφαρμογή του» κατέληξε ο κ. Τιμοσίδης.