Ξεκινά σήμερα η ανάπτυξη της δύναμης της Frontex στον Έβρο, μετά την έγκριση από Κομισιόν του ελληνικού αιτήματος για παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση της εισόδου μεταναστών από τα χερσαία σύνορα.

Ads

Συγκεκριμένα, εκατόν εβδομήντα πέντε μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα φτάσουν στην Ορεστιάδα, αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη ανάπτυξη Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως διευκρινίζει η υπηρεσία. Η ομάδα αυτή θα αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου, με έμφαση στα 12 χλμ. των χερσαίων συνόρων μεταξύ Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας και θα έχει την υποστήριξη περίπου 400 Ελλήνων συνοριοφυλάκων που περιπολούν σήμερα την ευρύτερη περιοχή.

Η διάρκεια της τοποθέτησης της δύναμης εκτιμάται ότι θα φτάσει τους δύο μήνες. Στην ομάδα θα διατεθούν 15 λεωφορεία, 19 περιπολικά και ένα ελικόπτερο από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία.

Μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για παρακολούθηση μεταναστών;

Παράλληλα, ένα νέο όπλο έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο της Frontex για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. H ευρωπαϊκή υπηρεσία εξέφρασε ενδιαφέρον για ένα νέο είδος εργαλείων παρακολούθησης της κίνησης των συνόρων: τη χρήση μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, τα οποία και θα εντοπίζουν και θα παρακολουθούν τους μετανάστες.

Ads

Μπορεί για την ώρα η Frontex να εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων, αναφέροντας στην ιστοσελίδα της διακριτικά ότι τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη «έχουν πολλές δυνατότητες αλλά και περιορισμούς και τεχνικές αδυναμίες», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εν λόγω υπηρεσία δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη αντίστοιχων εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης των συνόρων.

Στην πραγματικότητα, η Frontex τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε φόρουμ και παρουσιάσεις παρόμοιων συστημάτων παρακολούθησης και ασφάλειας, στα οποία ιδιαίτερα ενεργό ρόλο έχουν εταιρείες οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών πληροφοριών.