Να μαζέψει τους ασυμμάζευτους αναγκαίους πόρους επιχειρεί η κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς, μετά και την ανακοίνωση των αρνητικών στοιχείων για την οικονομία την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιτελείο του ΥπΟικ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα έσοδα μέσω των ελέγχων του ΣΔΟΕ, που υπολογίζεται πως θα ανέλθουν στα 5 δις ευρώ. Παράλληλα, όμως, δρομολογεί μετρα αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, όπως η σύδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, η οποία θα επιφέρει δραστικές περικοπές στα επιδόματα

Ads

.

Η περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων δεν θεωρείται άμεσα υλοποιήσιμη, γι’ αυτό και η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο. Αν και μέτρα όπως η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ (11%) στον υψηλότερο (23%) δεν είναι απίθανα, προτεραιότητα δίνεται στην αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, προκειμένου να καταστεί πιο φτηνός. Είναι γνωστά τα σχέδια συγχώνευσης ή κατάργησης φορέων του δημοσίου οι οποίοι δεν θεωρούνται παραγωγικοί, καθώς η υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, που μπαίνουν δυναμικά μπροστά από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η αναδιοργάνωση του δημοσίου θα ξεκινήσει από το τις οικονομικές υπηρεσίες. Οι εφορίες θα συγχωνευθούν και θα εξελιχθούν σε εισπρακτικά κέντρα, ενώ στους μικρότερους δήμους θα μετατραπούν σε κέντρα εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, κατά τα πρότυπα των ΚΕΠ. Τα εισπρακτικά κέντρα θα λειτουργούν με διαφορετικό οργανισμό, ευρύτερες αρμοδιότητες αλλά και αυστηρότερα κριτήρια στελέχωσης. Το προσωπικό τους, δε, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών και έχουν ειδικά επιδόματα, πρόκειται να δουν ευρείες αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς τους.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να δοκιμάσει σε μεγαλύτερη κλίμακα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εισήγαγε με τον Καλλικράτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν σε δήμους και περιφέρειες θα δουν κατά κανόνα τς απολαβές τους να μειώνονται, με τις ομογενοποίηση στις αμοιβές υπαλλήλων αναλόγων προσόντων και καθηκόντων. Τέλος, μέχρι το τέλος του 2010 θα παρουσιαστούν στους ξένους εμπειρογνώμονες αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση στο Δημόσιο και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα δρομολογηθούν οι αλλαγές για την αναδιοργάνωση της διοίκησης, όπως προβλέπεται απ’ το μνημόνιο.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, η γενική κατεύθυνση της τρόικας για το μισθολόγιο είναι να καθιερωθεί ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών, που θα περιλαμβάνει τον βασικό μισθό και τα επιδόματα και θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας ότι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Στην κατεύθυνση αυτή θα διαμορφωθούν δείκτες παραγωγικότητας για κάθε υπηρεσία. Από τα υφιστάμενα επιδόματα θα διατηρηθεί το οικογενειακό (περίπου 240 εκατ. ευρώ ετησίως η συνολική δαπάνη), ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ενοποιηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες, θέσης και παραγωγικότητας, που δεν αποκλείεται να έχει τη μορφή κινήτρου (πριμ). Ο χαρακτηρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σχετίζεται με τον υπολογισμό των συντάξεων.

Πέραν από τις περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να ετοιμάζει και απογραφή ακινήτων, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα για την ενοικίαση ακινήτων που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες. Το σχέδιο εξελίσσεται παράλληλα με την ηλεκτρονική καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου που γίνεται από την ΚΕΔ. Προβλέπει ότι όσοι νοικιάζουν ακίνητα στο Δημόσιο θα κληθούν να συμπληρώσουν, μέσω Διαδικτύου, ειδική φόρμα στην οποία θα καταγράφεται λεπτομερώς το ακίνητο και το τίμημα που εισπράττουν. Οσοι δεν το πράξουν στις ημερομηνίες που θα καθοριστούν θα σταματήσουν να εισπράττουν το ενοίκιο.

Σημειωτέον ότι στον κρατικό προϋπολογισμό φέτος, τα «έξοδα ενοικίασης» ξεπερνούν τα 185 εκατ. ευρώ.