Μόλις το 49% των ερωτήσεων των οποίων η συζήτηση προγραμματίζεται στη Βουλή, απαντάται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ads

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο προεδρεύων στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, Ιωάννης Δραγασάκης, μετά από τη ματαίωση της συζήτησης εννέα επίκαιρων ερωτήσεων.
 
Σύμφωνα τα στοιχεία που παρέθεσε, το υπουργείο Τουρισμού απαντά κατά μέσο όρο στο 33% των ερωτήσεων που του απευθύνονται, το Επικρατείας στο 33%, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο 36%, το υπουργείο Οικονομικών στο 39%, το Εσωτερικών στο 40%, το Δημόσιας Διοίκησης στο 45% και το υπουργείο Υγείας στο 46%.
 
Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ανησυχία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το φαινόμενο απροθυμίας υπουργών να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.
 
«Η ανησυχία είναι ομόθυμη στη Διάσκεψη για τη συστηματικότητα αυτού του φαινόμενου και το ποια είναι η θεραπεία, θα το δούμε. Προσωπικά πιστεύω ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν υπουργοί που βρίσκονται κάτω από το μέσο στη συχνότητα απαντήσεων.
 
Η ματαίωση συζήτησης ερωτήσεων προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος κατήγγειλε ότι είναι προσχηματικά τα κωλύματα που δηλώνουν οι υπουργοί και ζήτησε αυτά να αιτιολογούνται εγγράφως από κάθε υπουργό.
 
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς κατήγγειλε το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της απροθυμίας των υπουργών να προσέρχονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και πρότεινε όταν λείπει ο υπουργός να μπορεί ο ερωτών βουλευτής να εκθέτει τα επιχειρήματα του. Όπως προέβλεψε, αυτή η τακτική θα αναγκάσει τους υπουργούς να ανταποκρίνονται στο καθήκον τους.