Αρνείται η Τσεχία να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Νέτσιας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα «Κουρίρ».

Ads

Η Τσεχία του λαμβάνει υπόψη το Σχέδιο Σωτηρίας για την Ελλάδα, δεν προτίθεται, όμως, να συμμετάσχει σε αυτό, διευκρίνισε ο Νέτσιας, προσθέτοντας πως για την Τσεχία η τωρινή μεταβίβαση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από εθνικό επίπεδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα μη υπερβάσιμο όριο.

Σε αντίθεση με τη Σλοβακία, η Τσεχία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, σχεδιάζει, όμως, την ένταξή της σε αυτή και ο Νέτσιας θέτει το ερώτημα εάν η Ευρωζώνη, μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, είναι σε θέση να δεχθεί νέα μέλη, ακόμη κι αν αυτά πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Αυτός είναι κι ο λόγος, που δεν θέλει να προσδιορίσει κάποια ημερομηνία ένταξης της Τσεχίας στο ευρώ, ξεκαθαρίζει, τονίζοντας πάντως ότι η κυβέρνησή του την πειθαρχία στον προϋπολογισμό και τη συνεπή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ads

Η σημερινή αρνητική τοποθέτηση του Τσέχου πρωθυπουργού απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα, φέρεται να έχει προκαλέσει, ήδη, δυσαρέσκεια στους κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν αντιδράσει επίσημα και ιδιαίτερα έντονα στην πρόσφατη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας.