Χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση και παρότι οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες, σταμάτησε η φρούρηση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, τη στιγμή που οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της, τον Δεκέμβριο του 2008 με βιτριόλι, εξακολουθούν να παραμένουν ελεύθεροι.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συνήγοροι της κ. Κούνεβα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «με παράξενο τρόπο υποδέχεται τις ευθύνες της απέναντι στην Κούνεβα καθώς διακόπηκε εδώ και μία εβδομάδα η κατ’ οίκον φρούρησή της από την Αστυνομία».

Την ίδια στιγμή, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση σημειώνουν ότι η δικογραφία της επίθεσης τέθηκε στο αρχείο χωρίς να εντοπιστούν οι δράστες και διαμαρτύρονται για το γεγονός της μη συνένωσης των σχετικών δικογραφιών καθώς εκκρεμεί αστυνομική προανάκριση για τις εργασιακές συνθήκες στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού η οποία παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο δικηγόρος της Κ. Κούνεβα, Κώστας Παπαδάκης εξηγεί ότι με επιστολή που έστειλαν προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για τα θέματα της φύλαξης ζήτησαν να πληροφορηθούν για τα αίτια της διακοπής της φρούρησης. «Ενώ άλλες φορές εντός δύο ωρών από την αποστολή του φαξ μας απαντούν, αυτή τη φορά δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά διακοπή της φρούρησης» υπογραμμίζει.

Ads

Ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι η φρούρηση είναι ακόμη πιο επιτακτική τώρα, γιατί η Κωνσταντίνα έστω και περιορισμένα και με δυσκολίες κυκλοφορεί έξω και προσθέτει ότι «ήδη, τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, διότι αντί να τη συνοδεύουν εκεί που πηγαίνει, κάθονταν και φύλαγαν τους τοίχους του σπιτιού της».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από το υπουργείο. Ο κ. Παπαδάκης, ωστόσο, εκτιμά ότι με την προβολή που έλαβε σήμερα το θέμα το υπουργείο θα επανέλθει στη λογική και θα την φρουρεί.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη τη στιγμή που η επιλογή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της εισαγγελίας είναι να συνεχίζεται να διεξάγεται αστυνομική έρευνα χωρίς γνώση των στοιχείων της από τους συνηγόρους. Και να διαρρέουν επιλεκτικά δημοσιεύματα, και από αυτά να πληροφορούμαστε ότι ο ύποπτος είναι ο τάδε κι ο τάδε. Αυτά, όπως καταλαβαίνετε, μεγεθύνουν τους κινδύνους της σωματικής της ασφάλειας και μεγαλώνουν την ευθύνη του κράτους απέναντί της» καταγγέλλει ο συνήγορος της κ. Κούνεβα.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εκατοντάδες, μην πω χιλιάδες πολίτες οι οποίοι επί 20ετίας καθημερινά συνοδεύονται από αστυνομικούς, επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό και το θύμα αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης να είναι απροστάτευτο» καταλήγει.

«O νέος Υπουργός προστασίας του πολίτη, δεν πρόλαβε να αναλάβει, και έδωσε εντολή να σταματήσει η φρούρηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν “κάθε καρυδιάς καρύδι”. Απαιτούμε να τιμωρηθούν αυτοί που σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα και την άμεση συνέχιση της φρούρησης της. Να καταργηθούν οι υπεργολαβίες στο δημόσιο τομέα και οι συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτές να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη επισφαλής και ανασφάλιστη εργασία. Πλήρης σταθερή, ασφαλισμένη και αξιοπρεπής αμειβόμενη εργασία για όλους και όλες», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.